Podzimní bábovka

září 09, 2017

Co si představíte pod slovem podzim? 
Pro mě je to padající listí, spousty odstínů žluté a oranžové, babí léto, dýně, jablka, skořice, zázvor, potřeba zahřát se něčím horkým, zachumlat se pod deku s knížkou...
Již v tomto výčtu se skrývají základní suroviny mé podzimní bábovky a to jablka a skořice. K tomu všemu přidejte ještě ořechy a podzimní bábovka je na světě :) 

Náročnost: snadné
Doba přípravy:
20 minut + cca 1 hodina pečení
Množství:
1 bábovka

Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, mísa na těsto, ruční mixér, čajová lžička, prkénko, nůž, struhadlo, miska, hluboký talíř, větší forma na bábovku, špejle, kuchyňská stěrka a náčiní na sníh z bílků.

Suroviny


  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • 4 vajíčka (velikost M)
  • 150 g změklého másla
  • 130 g třtinového moučkového cukru
  • špetka mleté vanilky
  • 200 g kysané smetany (1 kelímek, 12%)
  • 2 jablka (200 g)
  • 2 hrsti vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 hrst rozinek
  • 1 vrchovatá čajová lžička kypřicího prášku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 vrchovatá čajová lžička mleté skořice
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Postup

Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a následně vysypte hrubou moukou. 
Jablka rozdělte na 4 díly, vykrojte střed, omyjte a nastrouhejte do hlubokého talíře. Přidejte rozinky a nahrubo nasekané ořechy.
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který uložte do ledničky.
V misce smíchejte obě mouky, kypřicí prášek a jedlou sodu.  
Zapněte troubu na cca 170°C (záleží na tom jaký máte typ trouby a formu; nastavte dle vašich zkušeností). 
Do větší mísy dejte změklé máslo, cukr, mletou vanilku a žloutky. Ručním mixérem šlehejte 5 minut, dokud vám nevznikne světlejší nadýchaný krém. Ruční mixér odložte stranou, již ho nebudete potřebovat.
Kuchyňskou stěrkou vmíchejte postupně do směsi zakysanou smetanu, po částech moučnou směs, nastrouhaná jablka, ořechy, rozinky a skořici.  Nakonec po částech opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh. 
Těsto vlijte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. 
Pečte tak dlouho, dokud není bábovka na povrchu zlatavá a špejle po zapíchnutí čistá. Trvá to necelou hodinu. Vypněte troubu, mírně jí otevřete a nechejte v ní bábovku odpočívat. 
Po 10 minutách vyndejte bábovku z trouby a nechejte tak 20 minut chladnout ve formě. Poté bábovku vyklopte na mřížku, aby vychladla.

Čtěte také

2 komentářů