Podzimní bábovka
září 09, 2017
Pro mě je to padající listí, spousty odstínů žluté a oranžové, babí léto, dýně, jablka, skořice, zázvor, potřeba zahřát se něčím horkým, zachumlat se pod deku s knížkou...
Již v tomto výčtu se skrývají základní suroviny mé podzimní bábovky a to jablka a skořice. K tomu všemu přidejte ještě ořechy a podzimní bábovka je na světě :)
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut + cca 1 hodina pečení
Množství: 1 bábovka
Doba přípravy: 20 minut + cca 1 hodina pečení
Množství: 1 bábovka
Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, mísa na těsto, ruční mixér, čajová lžička, prkénko, nůž, struhadlo, miska, hluboký talíř, větší forma na bábovku, špejle, kuchyňská stěrka a náčiní na sníh z bílků.
Suroviny
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g hrubé mouky
- 4 vajíčka (velikost M)
- 150 g změklého másla
- 130 g třtinového moučkového cukru
- špetka mleté vanilky
- 200 g kysané smetany (1 kelímek, 12%)
- 2 jablka (200 g)
- 2 hrsti vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 hrst rozinek
- 1 vrchovatá čajová lžička kypřicího prášku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 vrchovatá čajová lžička mleté skořice
- máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Postup
Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a následně vysypte hrubou moukou.
Jablka rozdělte na 4 díly, vykrojte střed, omyjte a nastrouhejte do hlubokého talíře. Přidejte rozinky a nahrubo nasekané ořechy.
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který uložte do ledničky.
V misce smíchejte obě mouky, kypřicí prášek a jedlou sodu.
Zapněte troubu na cca 170°C (záleží na tom jaký máte typ trouby a formu; nastavte dle vašich zkušeností).
Do větší mísy dejte změklé máslo, cukr, mletou vanilku a žloutky. Ručním mixérem šlehejte 5 minut, dokud vám nevznikne světlejší nadýchaný krém. Ruční mixér odložte stranou, již ho nebudete potřebovat.
Kuchyňskou stěrkou vmíchejte postupně do směsi zakysanou smetanu, po částech moučnou směs, nastrouhaná jablka, ořechy, rozinky a skořici. Nakonec po částech opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh.
Těsto vlijte do formy, uhlaďte a vložte do trouby.
Pečte tak dlouho, dokud není bábovka na povrchu zlatavá a špejle po zapíchnutí čistá. Trvá to necelou hodinu. Vypněte troubu, mírně jí otevřete a nechejte v ní bábovku odpočívat.
Po 10 minutách vyndejte bábovku z trouby a nechejte tak 20 minut chladnout ve formě. Poté bábovku vyklopte na mřížku, aby vychladla.
2 komentářů
Tak takovou bábovku jsem ještě nikdy nepekla. Hned ukládám recept! :)
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka
Super,ať chutná! :)
Vymazat