Pikantní brambory s jogurtem
července 16, 2017
Mám moc ráda nové brambory. Jsou plné chuti a můžete je konzumovat klidně i se slupkou. Tento recept je plný voňavého koření, které se rozhodně nebojte použít. Většinu koření koupíte v běžné obchodní síti nebo v prodejnách se zdravou výživou. Množství chilli v receptu není specifikováno, protože každé pálí jinak. Já jsem použila malinkou sušenou chilli papričku a příště by mi stačilo přidat i méně.
Tento pokrm je brán jako samostaný hlavní chod. Můžete jej ale samozřejmě použít i jako přílohu, takže vám vystačí pro více osob.
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 2
Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, hrnec, jídelní nůž, prkénko, nůž, mističky na koření, čajová lžička, hmoždíř (pokud máte např. celou chilli papričku nebo římský kmín), pánev, plochá vařečka.
Suroviny
- 750 g nových brambor - menších až středních, přibližně stejně velkých
- sušené chilli dle chuti
- 3/4 čajové lžičky hnědého hořčičného semínka
- 1/4 čajové lžičky papriky
- 1/4 čajové lžičky kurkumy
- 1 čajová lžička mletého římského kmínu
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- sůl
- 1 čajová lžička ghi nebo 1 polévková lžíce oleje
- 1 řecký jogurt (150 g)
- hrst nakrájené hladkolisté petržele + na ozdobu
Postup
Uvařte si brambory tzv. "na loupačku". Omyjte brambory, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby byly pod vodou a dejte vařit. Vařte do té doby, dokud nejdou brambory lehce propíchnou vidličkou, ale ještě nejsou rozvařené.
Když jsou brambory hotové, slijte horkou vodu a napusťte na ně několikrát studenou vodu. Jakmile to půjde, oloupejte brambory jídelním nožem.
Rozkrájejte brambory na poloviny, pokud jsou větší, tak na čtvrtiny.
V pánvi si rozehřejte ghi nebo olej, přidejte hnědé hořčičné semínko, mletý římský kmín a promíchejte. Jakmile začnou hořčičná semínka praskat a vyskakovat, tak přidejte zázvor, kurkumu, papriku, chilli a chvilku společně za stálého míchání orestujte.
Přidejte brambory, promíchejte, osolte a společně za stálého míchání opékejte dokud se brambory neopečou a neobalí kořením.
Vypněte sporák a vmíchejte do hotových brambor jogurt a hrst petržele. Ochutnejte, v případě potřeby dosolte, přijdete chilli a můžete podávat.
0 komentářů