Květákový krém

června 27, 2017

I když jsou venku pořádná horka, tak mi nic nebrání v tom si dát polévku. Tento květákový krém je nenáročný na čas i suroviny, takže značka ideál. 
Krém je bez smetany, avšak pokud by přeci jen někomu smetana chyběla, tak ať neváhá a do krému si ji přidá. 

Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2

Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, menší hrnec s pokličkou, prkénko, nůž, pánev, čajová lžička, menší miska, odměrka, tyčový mixér, vařečka

Suroviny

  • 500 g květákových růžiček (čerstvý nebo mražený)
  • 700 ml vody
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lžička soli
  • na špičku čajové lžičky muškátového květu
  • 1 čajová lžička ghi nebo oleje
  • na špičku čajové lžičky kurkumy
  • hrst nakrájené hladkolisté petrželky
  • čerstvě namletý černý pepř


Postup

Rozeberte květák na jednotlivé růžičky, omyjte a vložte do hrnce. Zalijte vodou, přidejte bobkový list, sůl a dejte vařit. Vařte na mírný až střední stupeň přikryté pokličkou.
Po 15 minutách odeberte 100 g květáku a zbývající květák vařte dalších 10 minut dokud nebude měkký.
Květák, který jste si dali na stranu nakrájejte na kousky, rozpalte pánev s ghi nebo olejem a květák začněte opékat. Jakmile začne květák zlatavět, tak přidejte kurkumu a chvilku společně restujte. Pánev sundejte z plotny a vmíchejte nakrájenou hladkolistou petrželku.
Nyní se vraťte zpět k polévce. Jakmile je květák měkký, tak vyndejte bobkový list a rozmixujte polévku do hladka. Přidejte muškátový květ a dle potřeby sůl. 
Polévku nandejte do talířů či misek, ozdobte orestovaným květákem s petrželkou a čerstvě namletým pepřem.

Čtěte také

0 komentářů