Smetanová zmrzlina s oříšky v javorovém sirupu

června 03, 2017

Tak a je to tady! Venku je konečně krásně teplo (někdy až moc) a k tomuto počasí neodmyslitelně patří zmrzlina.
K výrobě této zmrzliny nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač, ale pouze pár kusů kuchyňského náčiní, jehož soupis naleznete níže.
Domácí zmrzlina vás vyjde na pár korun a její výhodou je i to, že není tak sladká jako ty kupované.
Zmrzlinu si můžete připravit buď do malého pekáčku nebo do jednotlivých mističek.  

Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut + chlazení (nejlépe přes noc)
Počet porcí: 4 - 5


Kuchyňské náčiní: skleněná mísa na šlehání ve vodní lázni, hrnec, na který bude mísa pasovat, ruční šlehač, mísa na šlehání šlehačky, kuchyňská stěrka, pánev, polévková lžíce, kuchyňská váha, nůž, prkénko, vařečka, talíř a menší pekáček nebo jednotlivé mističky vhodné do mrazáku

Suroviny

  • 2 vejce (co nejčerstvější)
  • 30 g třtinového cukru
  • 200 g 33% šlehačky (1 kelímek)
  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu

Postup

Připravte si vodní lázeň a to tak, že do hrnce nalijte tolik vody, aby se jí mísa po vložení dotýkala.  Dejte vařit.
Odvažte cukr a vyklepněte 2 vejce. Zapojte si ruční mixér. 
Jakmile začne voda vřít, tak položte misku na hrnec a začněte na střední stupeň mixovat 5 minut. Měla by vám vzniknout světlá nadýchaná pěna.
Vypněte sporák, vyndejte mísu z hrnce a nechte pěnu vychladnout. 
Nakrájejte ořechy na větší kousky, rozpalte pánev, přidejte ořechy a za stálého míchání ořechy opražte. 
Rychle přidejte 3 lžíce javorového sirupu a míchejte, dokud se ořechy neobalí a javorový sirup se nezredukuje. 
Vypněte sporák, ořechy přendejte a rozprostřete na talíř, aby se neslepily.   
Nyní si ušlehejte šlehačku - šlehačku nalijte do čisté mísy a ručním mixérem šlehejte, dokud neztuhne.
Zkontrolujte teplotu vaječné směsi, pokud již vychladla, tak ji přidejte ke šlehačce a ručně za pomocí stěrky zamíchejte. Míchejte opatrně, jako když vmícháváte sníh do těsta.
Jakmile je směs promíchaná, tak přisypte více jak polovinu ořechů, opatrně zamíchejte. 
Vlijte do pekáčku nebo pomocí lžící nandejte do jednotlivých mističek a posypte zbývajícími ořechy.  Přiklopte víkem nebo přetáhněte potravinářskou fólií a dejte do mrazničky nejlépe přes noc chladit. 
Před podáváním nechejte zmrzlinu chviličku povolit. 

Čtěte také

0 komentářů