Nadýchané lívanečky se smetanovou pomazánkou, bylinkami, uzeným lososem a malinovým cinzano drinkem

dubna 29, 2017

V rámci soutěže Food blog roku 2016, probíhá soutěž s názvem Aperitivo Moment. Ve hře je 10 000,- Kč pro každého z 5 vítěžných food blogerů a pro toho nejlepšího i Aperol na celé léto. 
Úkolem bylo vytvořit malé jídlo k drinku a drink na bázi Aperolu, Campari, Crodina, Cynaru nebo Cinzana. 
Tak proč to nezkusit? Láhev Aperolu, kterou jsem dostala k narozeninám již padla za vlast, ale ve spíži jsem měla lahev Cinzana, takže základ drinku byl jasný. 

Náročnost: střední
Doba přípravy: 5 minut + 1 hodina kynutí + dokončení
Počet porcí: 4 (3 lívančky na porci)

Kuchyňské náčiní: mísa, čajová lžička, metla, lívanečník, mašlovačka, polévková lžíce, obracečka na lívanečky, miska na pomazánku, škrabka, struhadlo, prkénko, nůž, talíř na hotové lívanečky


Suroviny

Lívance

  • 5 g čerstvého droždí
  • špetka třtinového cukru (tak 1/4 čajové lžičky)
  • 150 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • olej nebo ghí na vymazání lívanečníku 

Smetanová pomazánka

  • 200 g Lučiny v kostce (2x 100 g kostka)
  • 160 g salátové okurky
  • 100 g kysané smetany
  • 3 čajové lžičky čerstvě nakrájeného kopru
  • 6 lístků máty 
  • sůl
  • pepř
  • limetka

Na ozdobu

  • 100 g uzeného lososa
  • kopr 
  • 3 šťáva z limetky 

Postup

Jako první začněte s přípravou lívanečků. Do mísy si odvažte droždí, přisypte špetku cukru, 1 vrchovatou čajovou lžičku hladké mouky (z odváženého množství), rozmíchejte a nalijte 1/3 vlažného mléka. Metličkou rozmíchejte, přikryjte utěrkou a dejte tak na 15 minut kynout do tepla (na povrchu se vytvoří bublinky). 
Přidejte sůl a vajíčko, rozmíchejte a začněte postupně po částech přidávat mléko a hladkou mouku. Po přidání mléka nebo hladké mouky vždy pečlivě rozmíchejte. Mělo by vám vzniknout hladké těsto bez hrudek.
Přikryjte a dejte kynout na teplé místo tak na 45 minut. 
Než vám těsto nakyne, tak si připravte pomazánku. Do misky dejte Lučinu a kysanou smetanu. 
Okurku oloupejte, nastrouhejte a vymačkejte z ní co nejvíce šťávy. Přidejte do misky k Lučině. 
Najemno si nakrájejte kopr a lístky máty. Nasypte do misky k ostatním surovinám. 
Osolte, opepřete a přidejte limetkovou šťávu. Rozmíchejte do hladka a ochutnejte, dle potřeby ještě dochuťte.
Po nakynutí si rozpalte lívanečník, který vymažte olejem nebo ghí. Usmažte postupně celkem 12 lívanečků (při použití lívanečníku). 
Jednotlivé lívanečky si potřete pomazánkou, ozdobte lososem, koprem a nakonec pokapejte limetkou.




MALINOVÝ CINZANO DRINK

Drink jsem připravila do 1/2 litrové zavařovačky. Můžete si samozřejmě připravit i poloviční množství nebo dáte 2 brčka a máte drink pro 2 osoby.

Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: 5 minut
Počet porcí: 1 - 2

Kuchyňské náčiní: zavařovačka či sklenička, čajová lžička, odměrka, nůž, prkénko a brčko.

Suroviny

  • 200 ml Cinzano bianco
  • 250 ml vychlazené perlivé vody
  • 10 větších malin
  • půl limetky
  • led
  • na ozdobu: máta, maliny, plátek limetky 
Postup

Do skleničky si nasypte maliny a rozmačkejte. Vymačkejte šťávu z poloviny limetky a rozmíchejte. Nalijte do skleničky Cinzano a perlivou vodu.
Promíchejte, nasypte led a ozdobte mátou, celými malinami, plátkem limetky a brčky.

Čtěte také

0 komentářů