Nadýchané lívanečky se smetanovou pomazánkou, bylinkami, uzeným lososem a malinovým cinzano drinkem
dubna 29, 2017
V rámci soutěže Food blog roku 2016, probíhá soutěž s názvem Aperitivo Moment. Ve hře je 10 000,- Kč pro každého z 5 vítěžných food blogerů a pro toho nejlepšího i Aperol na celé léto.
Úkolem bylo vytvořit malé jídlo k drinku a drink na bázi Aperolu, Campari, Crodina, Cynaru nebo Cinzana.
Tak proč to nezkusit? Láhev Aperolu, kterou jsem dostala k narozeninám již padla za vlast, ale ve spíži jsem měla lahev Cinzana, takže základ drinku byl jasný.
Náročnost: střední
Doba přípravy: 5 minut + 1 hodina kynutí + dokončení
Počet porcí: 4 (3 lívančky na porci)
Doba přípravy: 5 minut + 1 hodina kynutí + dokončení
Počet porcí: 4 (3 lívančky na porci)
Kuchyňské náčiní: mísa, čajová lžička, metla, lívanečník, mašlovačka, polévková lžíce, obracečka na lívanečky, miska na pomazánku, škrabka, struhadlo, prkénko, nůž, talíř na hotové lívanečky
Suroviny
Lívance
- 5 g čerstvého droždí
- špetka třtinového cukru (tak 1/4 čajové lžičky)
- 150 ml vlažného mléka
- špetka soli
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
- olej nebo ghí na vymazání lívanečníku
Smetanová pomazánka
- 200 g Lučiny v kostce (2x 100 g kostka)
- 160 g salátové okurky
- 100 g kysané smetany
- 3 čajové lžičky čerstvě nakrájeného kopru
- 6 lístků máty
- sůl
- pepř
- limetka
Na ozdobu
- 100 g uzeného lososa
- kopr
- 3 šťáva z limetky
Postup
Jako první začněte s přípravou lívanečků. Do mísy si odvažte droždí, přisypte špetku cukru, 1 vrchovatou čajovou lžičku hladké mouky (z odváženého množství), rozmíchejte a nalijte 1/3 vlažného mléka. Metličkou rozmíchejte, přikryjte utěrkou a dejte tak na 15 minut kynout do tepla (na povrchu se vytvoří bublinky).
Přidejte sůl a vajíčko, rozmíchejte a začněte postupně po částech přidávat mléko a hladkou mouku. Po přidání mléka nebo hladké mouky vždy pečlivě rozmíchejte. Mělo by vám vzniknout hladké těsto bez hrudek.
Přikryjte a dejte kynout na teplé místo tak na 45 minut.
Než vám těsto nakyne, tak si připravte pomazánku. Do misky dejte Lučinu a kysanou smetanu.
Okurku oloupejte, nastrouhejte a vymačkejte z ní co nejvíce šťávy. Přidejte do misky k Lučině.
Najemno si nakrájejte kopr a lístky máty. Nasypte do misky k ostatním surovinám.
Osolte, opepřete a přidejte limetkovou šťávu. Rozmíchejte do hladka a ochutnejte, dle potřeby ještě dochuťte.
Po nakynutí si rozpalte lívanečník, který vymažte olejem nebo ghí. Usmažte postupně celkem 12 lívanečků (při použití lívanečníku).
Jednotlivé lívanečky si potřete pomazánkou, ozdobte lososem, koprem a nakonec pokapejte limetkou.
MALINOVÝ CINZANO DRINK
Drink jsem připravila do 1/2 litrové zavařovačky. Můžete si samozřejmě připravit i poloviční množství nebo dáte 2 brčka a máte drink pro 2 osoby.
Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: 5 minut
Počet porcí: 1 - 2
Kuchyňské náčiní: zavařovačka či sklenička, čajová lžička, odměrka, nůž, prkénko a brčko.
Suroviny
- 200 ml Cinzano bianco
- 250 ml vychlazené perlivé vody
- 10 větších malin
- půl limetky
- led
- na ozdobu: máta, maliny, plátek limetky
Promíchejte, nasypte led a ozdobte mátou, celými malinami, plátkem limetky a brčky.
0 komentářů