Medovník

března 15, 2017

Ráda bych Vám připomněla recept na tento medově sladký dort, kterému bude na blogu rok. Je tady totiž březen a jak Vám článek sám prozradí, můj manžel má narozeniny.
Nevím, jak ve vašem okolí, ale já mám kolem sebe spousty lidí, kteří mají v měsíci březnu narozeniny. Pokud to máte také tak a chcete jim udělat radost, tak neváhejte a pusťte se do této medové dobroty také! 
......................................................................................................................................
Kdo by neznal ten medově sladký dort? Myslím, že každý jej alespoň jedenkrát ochutnal. Konkrétně tento je velmi vláčný, protože v sobě skrývá dvě náplně a to lahodný krém a kysanou smetanu. Peču jej maximálně dvakrát do roka z toho jeden vždy v měsíci březnu, kdy má můj manžel narozeniny. Myslím, že by uvítal, kdybych upekla alespoň dva, protože se většinou rozdělí mezi kolegy a na každého tak vyzbyde pouze jeden kousek. Ale což, alespoň si každý toho svého kousku váží, vychutná si jej a člověku se nepřejí.
Příprava medovníku je časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Takže se nebojte, budete za hvězdy!
Připravíme si na jeho výrobu 2 do sebe zapadající hrnce (na vodní lázeň), vařečku, polévkovou lžíci, čajovou lžičku, kuchyňskou váhu, misky na odvážené suroviny, váleček, spodní část dortové mísy nebo talíř, mísu, ve které budeme šlehat krém, ruční šlehač, 2 plechy, pečicí papír, tác nebo prkénko, na kterém budeme dort slepovat a skladovat v ledničce.
Kdo se ještě nesetkal s vodní lázní a neví co to je, nesmutněte, tu máte odkaz na vševědoucí Wikipedii, kde se něco o vodní lázni dozvíte.

Náročnost: těžší (až  vyrobíte svůj první, zjistíte, že to tak těžké není)
Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 8 - 12


Suroviny

Těsto
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 150 g cukru
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 5 polévkových lžic mléka
  • 1 polévková lžíce sody
  • 450 g hladké mouky
1. náplň
  • 1 salko 
  • 1 Zlatá Haná (vyndáme ji z ledničky, než začneme připravovat těsto, aby povolila)
2. náplň
  • 200 g kysaná smetana

Postup

Připravíme si vodní lázeň, v páře (tedy ve vrchním kastrůlku) smícháme vejce, cukr, máslo, med, mléko, jedlou sodu. Tyto suroviny přidáváme do kastrůlku rychle a stále mícháme vařečkou, aby se nám vejce nesrazilo. Mícháme přibližně 5 minut, kdy směs změní barvu na světlounce žlutou a bude mít takovou pěnovou konzistenci.
Poté začneme směs zadělávat hladkou moukou, kdy po troškách přidáváme mouku do směsi a mícháme. Čím víc mouky, tím hůř to půjde míchat, takže já vždy míchám v hrnci nad párou dokud to jde a pak si pomoučním pracovní plochu moukou, kterou jsem ještě nesdělala, přendám těsto na pracovní plochu a hnětu rukama, dokud nemám krásně hladké těsto. Není potřeba sdělat všechnu mouku, kterou jsme si odvážili.
Zpracované těsto necháme vychladnout, poté rozdělíme na 5 dílů, ze kterých vyválíme tenké placky. Zapneme troubu na 170°C. Z placky vykrojíme pomocí dna dortové formy nebo talíře kruh, který přendáme spolu s odkrojky na plech vyložený pečicím papírem. Jednotlivé placky i s odkrojky pečeme cca 3 minuty do zlatova. Je nutné placky hlídat, jinak se nám spálí. Vyndáme plech, do trouby dáme další placku a upečené odkrojky rozdrobíme. Takto upečeme všechny placky a všechny odkrojky rozdrobíme. 
Po upečení všech placek se pustíme do krému, kdy do mísy nakrájíme Zlatou Hanu a přidáme salko. Ručním mixérem vyšleháme do hladkého krému. 
Po vychladnutí placek začneme slepovat. Na první placku naneseme krém, přiklopíme, naneseme polovinu kysané smetany, přiklopíme, naneseme krém, přiklopíme, naneseme zbytek kysané smetany, přiklopíme a nyní pomažeme zbylým krémem celý dort i po obvodu. Posledním krokem je na celý dort nanést odkrojky. Jde to trochu těžko, ale nahoře dort vždy posypu a na obvod je nanáším tak, že odkrojky vezmu do ruky a "připlácnu".
Tak a je hotovo, zase tak těžké to nebylo nebo ano? Nakonec dáme dort rozležet do ledničky, nejlépe do druhého dne.  

Co na to manžel: "Nebýt tohoto skvělého dortu, tak se na své narozeniny ani netěším."

Čtěte také

0 komentářů