Červená řepa se semínky a kozím sýrem

února 19, 2017


Červená řepa se semínky a kozím sýrem není nic objevného, ale i přesto se chci o to s vámi podělit. Tento pokrm můžete využít jako předkrm, lehkou večeři nebo pohoštění pro návštěvu. 
Mnoho lidí nemá červenou řepu rádo, ale pokud se přemohou a tento pokrm ochutnají, tak jsou většinou překvapení, že jim chutná. Podle mě je to jako s avokádem. Dokud ho dobře nedochutíte, tak to není žádný zázrak, tedy alespoň dle mého názoru. 
V receptu je použita pečená řepa, kterou si můžete upéct klidně i den předem. Já ji většinou peču v troubě ještě s jiným jídlem. 

Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: pečení řepy cca 1 hodina + 15 minut dokončení
Počet porcí: 2

Kuchyňské náčiní: alobal, špejle, prkénko, škrabka, nůž, váha, mísa, čajová lžička, polévková lžíce, menší kastrůlek nebo pánvička na opražení semínek, vařečka

Suroviny

  • 2 středně velké červené řepy (po očištění jsem měla 370 g řepy)
  • 3 čajové lžičky krémového balzamikového octa (koupila jsem v DM)
  • 5 čajových lžiček citronové šťávy
  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • 100 g měkkého kozího sýra (pokud nemáte rádi, tak použijte jiný měkký sýr)
  • 40 g semínek (slunečnicová, piniová, dýňová, ..)
  • sůl
  • pepř
  • chcete-li tak na ozdobu použijte rukolu či polníček

Postup 

Nejdříve si upečte řepu. A to tak, že řepu omyjte, osušte, zabalte do alobalu a dejte péct na 190°C. Pečte přibližně 1 hodinu. Jestli je řepa hotová poznáte tak, že půjde dobře propíchnout špejlí. Po upečení alobal otevřete a nechejte řepu vychladnout (pokud chcete mít teplý salát, tak nechte řepu vychladnout jen chvíli).
Řepu po vychladnutí oškrábejte a nakrájejte nožem na tenké plátky. Pokud máte struhadlo, které vám nakrouhá řepu na plátky, tak použije to. Řepu přendejte do mísy. 
Nyní přichází na řadu dochucení, takže přidejte k řepě krémový balzamikový ocet, citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte. Ochutnejte a jeli třeba tak ještě dochuťte.
Dalším krokem je opražení semínek. Rozehřejte si pánvičku nebo kastrůlek, do kterého vsypte a opražte semínka. Semínka míchejte vařečkou, když se rozvoní a jsou zlatavá, tak je přendejte do mističky (pokud byste nechaly semínka i po vypnutí sporáku v kastrůlku, mohlo by dojít ke spálení).  
Řepu rozendejte na talíře, rozdrobte sýr a posypte semínky. Pokud to máte rádi, tak si pokrm ozdobte rukolou nebo polníčkem.  



P. S.: Tento pokrm lze použít i jako jednohubky na posezení s přáteli. Stačí řepu nakrájet na menší kousky a ochutit stejným způsobem. Bagetku si nakrájejte na kolečka, řepu navrstvěte na jednotlivá kolečka bagetky a ozdobte rukolou, sýrem a semínky. 

Čtěte také

0 komentářů