Arašídové sušenky

ledna 29, 2017

Sušenky se těší velké oblibě. V dnešní době na ně najdete spousty receptů, takže si je nemusíte kupovat jen v obchodě, ale během chvilky upéct i doma. Navíc si do nich můžete přidat co vám chutná a nemusí být plné cukru. Sušenky je dobré mít v záloze když přijde nečekaná návštěva, přepadne vás mlsná a nebo chcete někoho obdarovat.
Tyto arašídové sušenky se připravují ze solených arašídů a ještě se do těsta špetka soli přidává, takže vás pak může překvapit sladko slaná chuť. Sušenky jsem připravovala již dvakrát a pokaždé si na nich všichni pochutnali. Tak co, jdeme na to?

Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy:  15 minut + 1 hodina chlazení
Počet sušenek: cca 20 ks


Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, miska, nůž, potravinářská fólie, nůžky, pečicí papír, plech a obracečka.


Suroviny

  • 150 g hladké mouky
  • 45 g třtinového cukru 
  • 50 g slaných arašídů
  • špetka soli
  • 120 g másla (rovnou z ledničky)

Postup

Do misky si navažte všechny ingredience, naposledy přidejte na kousky nakrájené máslo. Rukama vypracujte kouli. Nejdříve to bude vypadat, že z toho jednolitá hmotá nevznikne, ale nebojte, máslo se poddá. 
Z koule vytvarujte váleček o průměru 4 cm, který zabalte do potravinářské fólie. Těsto dejte na hodinku do ledničky, aby ztuhlo. 
Po hodince si zapněte troubu na 170°C, těsto vyndejte z ledničky, rozbalte, vezměte si nůž a váleček těsta si rozkrájejte tak na necelé centimetrové plátky. 
Z každého plátku si vytvarujte kuličku a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud se vám nechtějí jednotlivé sušenky tvarovat, můžete takto nakrájené plátky pouze rozložit na plech. Pracujte rychle, aby vám těsto příliš nepolevilo. 
Plech dejte do trouby a pečte, dokud nejsou sušenky krásně zlatavé. Pokud vám trouba peče pouze ze spodu jako mně, raději sušenky během pečení obraťte, ať je nemáte zespodu spálené. Hlavně pozor, sušenky jsou křehké. 
Upečené sušenky vyndejte z trouby a nechejte je úplně vychladnout, jinak se může stát, že se vám při neopatrné manipulaci rozpadnou.  



Názor manžela: "Efekt slaných arašídů, kdy ochutnáte jeden a pak nemůžete přestat dokud nesníte celý sáček, se dostavil i zde!"

A co vy? Jaké sušenky pečete nejraději?

Čtěte také

6 komentářů

  1. Vypadají parádně! :) Určitě vyzkouším, se slanými arašídy jsem ještě nepekla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji :) Doufám, že budou chutnat tak jako nám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají bezvadně. Nic podobného jsem zatím nejedla ani nepekla tak ráda vyzkouším :)
    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, vypadá to lahodně! Já arašídy přímo miluju :-D Fotky jsou opravdu krásné.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Ať Vám sušenky chutnají stejně jako samotné arašídy ;)

      Vymazat