Bulgurový salát

ledna 15, 2017

V novém roce si spousta z nás dává předsevzetí shodit pár předvánočních, ale hlavně vánočních kil. Strava se odlehčuje, cukru ubývá a pohybu naopak přibývá. Myslím, že tento bulgurový salát by mohl splňovat požadavky pro novoroční stravu. 
Já jsem si bulgurový salát připravila poprvé na Štědrý den spolu s lososem. Bramborový salát totiž moc nevyhledávám, doma jsem vždy jedla zeleninový salát s balkánským sýrem.
Tento salát si můžete dát k obědu, k svačině nebo večeři a to jak teplý, tak i studený a jako přílohu nebo i samostatně. 


Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2 - 3


Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, škrabka, prkénko, nůž, menší hrnec i s pokličkou vhodné do trouby, vařečka, mísa, polévková lžíce, čajová lžička


Suroviny

  • 200 g bulguru (já jsem použila pšeničný tmavý)
  • 1 a 1/2 hrnku studené vody
  • 6 ks koktejlových rajčat nebo 12 ks cherry rajčat
  • 150 g okurky (1/2 okurky)
  • 100 g papriky (1 malá nebo 1/2 větší papriky)
  • 1 šalotka
  • 4 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Zapněte troubu na 180°C. Na plotnu dejte hrnec, rozehřejte na něm olej a vsypte bulgur. Bulgur restujte tak dlouho, dokud většina zrníček trochu nezmění barvu a nerozvoní se. Zalijte bulgur vodou, osolte 1/2 lžičkou soli, zamíchejte a nechejte na plotně ještě tak 2 minuty vařit. Přiklopte hrnec pokličkou a šoupněte do trouby na cca 15 minut, během kterých se všechna tekutina vsákne do bulguru a ten bude dobrý na skus.
Mezitím si připravte zeleninu - rajčata omyjte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte jádřince. Okurku oškrábejte a omyjte. Papriku rozkrojte, vyndejte jádřinec a omyjte. Ze šalotky odřízněte oba konce a zbavte ji slupky. Všechnu zeleninu nakrájejte na drobno, tedy kostičky menší jak 1 cm. 
Jakmile je bulgur hotový, tak jej horký vmíchejte do zeleniny. Dle chuti osolte, opepřete, zakápněte 1 lžící olivového oleje a 4 lžícemi citronové šťávy. Důkladně promíchejte a dle potřeby dochuťte. 
Bulgurový salát podávejte jako přílohu k rybě či masu nebo se do něj pusťte jen tak.

Čtěte také

0 komentářů