Pečený čaj (bez alkoholu)

listopadu 29, 2016

Vánoce se neúprosně blíží a pokud rádi darujete jedlé dárky, tak tento pečený čaj by mezi nimi neměl chybět. 
V základu toho mého pečeného čaje nikdy nesmí chybět ananas a pomeranč. Zbytek tvoří ovoce z mrazáku, které jsem během roku nastřádala. Pokud však žádnými zásobami neoplýváte, tak si kupte mražené ovoce - např. lesní směs nebo maliny. Já toto ovoce kupuji nejčastěji v Lidlu. Ještě se mi nestalo, že bych měla v pytlíku nějaký nehezký kousek a cena je v poměru k množství přijatelná.  
Pečený čaj připravuji bez alkoholu, takže je vhodný i pro děti a řidiče. Pokud však přeci jen toužíte po alkoholické verzi, není nic jednoduššího, než si do hotového nápoje kapku alkoholu přidat. 

Náročnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina

Kuchyňské náčiní: prkénko, nůž, váha, mísa, pekáč, lžíce, čisté skleničky na hotový čaj - já jich využila 7 o objemu 450 ml a 250 ml (raději si jich připravte více), hrnec větší a menší, utěrky, naběračka a trychtýř na plnění sklenic (pokud nemáte, tak se nic neděje)

Suroviny

  • 500 g ananasu (1 ananas)
  • 500 g pomerančů (3 ks)
  • 1 kg jiného ovoce - já použila ostružiny, lesní plody, maliny, meruňky, kanadské brusinky
  • 1 velký nebo 2 menší citrony
  • 2 svitky skořice
  • 2 badiány
  • 10 hřebíčků
  • 1 kg třtinového cukru 

Postup

Z ananasu odkrojíme vrchní a spodní část, rozkrojíme na polovinu a čtvrtiny. Z ananasu odkrojíme tvrdý střed a slupku. Když máme ananas očištěný, tak jej omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Pomeranče rozkrojíme na poloviny a čtvrtiny, oloupeme a nakrájíme opět na menší kousky. Ovoce nasypeme do pekáče a v míse si odvážíme zbývající ovoce dle našeho výběru a zásob (mražené ovoce nerozmražujeme). Nasypeme také do pekáče.
Zapneme troubu na 180°C.
Poslední ovoce, které nám chybí zpracovat je citron. Z citronu si odkrojíme konce, rozkrojíme na polovinu a čtvrtiny, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a přidáme do pekáče.
Všechno ovoce zasypeme cukrem, přidáme koření a důkladně promícháme. 
Pekáč vložíme do trouby a pečeme přibližně 45 minut. Během pečení občas promícháme. Ovoce by mělo pustit šťávu a cukr by se měl rozpustit.
Mezitím co se nám peče čaj, tak si dáme vyvařit sklenice. Do většího hrnce naskládáme sklenice (bez víček), zalijeme vodou, aby byly ponořené a dáme vařit. To samé uděláme i s víčky, kdy do malého kastrůlku vložíme víčka a zalijeme vodou. Jakmile začne voda vařit, budeme tak 5 minut vyvařovat. Poté vyndáme sklenice a víčka oschnout na čistou utěrku. 
Jakmile je čaj upečený, tak z něj vyndáme skořici a badyán (pokud chcete, tak můžete nechat v čaji) a začneme plnit do sklenic. 
Po naplnění ihned nasadíme víčko, pořádně zašroubujeme a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme sklenice vychladnout. Po vychladnutí by mělo být víčko propadlé dovnitř a po poklepání by nemělo znít dutě. 
Sklenice omyjeme, aby nebyly ulepené a připravíme je na zdobení. 

Zdobení skleniček



Co budete potřebovat: látku nebo papírový ubrousek s pěkným vzorem, obyčejnou gumičku, jutový provázek nebo stužku, visačku, nůžky a lihový fix

Postup

  1. Látku nebo ubrousek vystřihneme do čtverce nebo kruhu (velikost dle víčka + přidat několik centimetrů navíc). 
  2. Látku nebo ubrousek nasadíme na víčko a přetáhneme gumičkou. 
  3. Ustřihneme delší provázek, obmotáme kolem skleničky, uděláme mašli a konce necháme delší, abychom mohli navázat visačku
  4. Nadepíšeme visačku názvem, případně složením a způsobem přípravy a přiděláme ji na jeden konec mašle. 
  5. A je to, můžeme darovat! 

Dávkování

2-3 polévkové lžíce dáme do hrnečku a zalijeme vroucí vodou. Množství je samozřejmě orientační, protože záleží na použitém ovoci, velikosti hrnečku a na tom, jak máte rádi čaj sladký. Pro zájemce lze přidat kapku alkoholu.

P.S.: Budu ráda, když se pochlubíte svým výtvorem na instagramu s použitím #mlsyodlucy nebo mi pošlete e-mail. :)

Čtěte také

0 komentářů