Kuřecí vývar se strouháním

listopadu 13, 2016

Teplota na teploměru klesá nemilosrdně dolů a tak nadešel čas si uvařit vývar. 
K jeho přípravě můžete použít jakoukoliv část kuřete včetně kostí. Když si koupím kuřecí maso a nezpracuji je celé, tak si je uložím do mrazáku a pak využiji na přípravu dalšího pokrmu nebo právě na přípravu polévky. Pokud se tedy v obchodě rozmýšlíte zdali koupit samotná kuřecí prsa nebo kuřecí prsa s kostí, tak sáhněte po kuřecích prsou s kostí, kdy za málo peněz navíc budete mít další pokrm.

Náročnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 2 - 4 (záleží na tom, zdali budete mít polévku před hlavním chodem nebo jako samotný pokrm)

Kuchyňské náčiní: 2x hrnec na polévku (v jednom hrnci budeme polévku vařit, do druhého polévku přecedíme po uvaření), hrnec na strouhání, prkénko, nůž, škrabka, miska, struhadlo, síto, polévková lžíce, miska na hotové strouhání

Suroviny

Vývar
  • kuřecí maso (např. kuřecí stehno, část kuřecího skeletu nebo kuřecí prso)
  • 2 středně velké mrkve  nebo 1 větší mrkev
  • 1/4 velkého nebo 1/2 malého celeru
  • 1 petržel (ne zelenou část, ale kořen)
  • 1 cibule
  • 1 stoužek česneku
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • mořská sůl
  • voda
  • nasekaná petrželová nať na ozdobu
Strouhání
  • hrubá mouka
  • 1 vajíčko
  • mořská sůl 
Postup

Vývar 

Kuřecí maso omyjeme a vložíme do hrnce (pokud máme maso z mrazáku, tak jen vyndáme a omyjeme - nemusíme rozmrazit). 
Mrkev, petržel a celer ostrouháme, omyjeme a rozkrojíme na polovinu. Z cibule odkrojíme oba konce, omyjeme a neloupeme (maximálně vrstvu, která jde sama dolů) a česnek oloupeme. Všechnu zeleninu vložíme k masu. 
Přidáme koření - kuličky černého pepře, nového koření, bobkové listy a osolíme. Nebojte se sůl použít, protože když osolíte málo a potom budete dosolovat až hotový, tak to nebude úplně ono.
Nyní do hrnce nalijeme vodu a to tolik, aby bylo maso a zelenina ponořená. Na začátku vaření se nám vytváří pěna, tu sbíráme polévkovou lžící. V průběhu vaření doléváme vodu dle potřeby (doléváme tak, abychom měli dostatek vývaru). 
Vaříme, dokud nejde maso hezky od kosti a zelenina není měkká. 
Poté vývar přecedíme do druhého hrnce, maso obereme, dle potřeby nakrájíme. Nakrájíme také zeleninu, kterou máme v polévce rádi. Já používám pouze mrkev a trochu petržele.
Vývar se zeleninou a masem dáme na plotnu a až začne vařit, tak vypneme a podáváme se strouháním a nasekanou petrželkou.

Strouhání

Hrnec naplníme vodou, osolíme a dáme vařit. 
Než se nám voda uvaří, tak rozklepneme do misky vajíčko a postupně přidáváme a zaděláváme rukou hrubou mouku, dokud nám nevznikne tuhá koule, která půjde strouhat.
Těsto nahrubo nastouháme a do hnrce vsypeme, jakmile voda začne vařit. Zamícháme a vaříme tak 5 - 6 minut. 
Jakmile je strouhání hotové, tak jej přecedíme a prolijeme studenou vodou, dáme do misky. 

Strouhání můžete podávat vedle v misce nebo přidat k vývaru (když je již zcezený, maso a zelenina nakrájená).   

A co vy, máte rádi vývary a připravujete je? Jaký je váš nejoblíbenější? 

Čtěte také

0 komentářů