Plněné kynuté lívanečky

října 09, 2016

Lívance zná snad každý již od dětství. Nejvíce si je pamatuju od babičky, která mi je vždy dělávala s jahodovou merendou a smetanou. Mňam!
Toto jsou moje první kynuté lívance a musím říct, že se povedly. A aby nebyly jen ledajaké, tak mají rovnou i náplň. Já jsem zvolila takovou podzimní kombinaci - jablko, hruška a skořice.


Náročnost: střední
Doba přípravy: do 1 hodiny
Počet lívanečků: 12 ks (při použití lívanečníku)


Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, odměrka, menší miska na kvásek, mísa na těsto, čajová lžička, prkénko, nůž, kastrůlek, hrneček na ohřátí mléka, metlička na šlehání, malá vařečka, polévková lžíce na těsto, mašlovačka, utěrka, lívanečník (pokud nemáte, tak obyčejná nepřilnavá pánev), talíř na hotové lívanečky 

Suroviny

Těsto
  • 10 g čerstvého droždí
  • 15 g třtinového cukru (z toho 5 g na kvásek)
  • 160 g hladké mouky (z toho 5 g na kvásek)
  • 250 ml vlažného mléka (z toho 50 ml na kvásek)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
Náplň
  • 1 menší jablko
  • 1 menší hruška
  • 1 čajová lžička másla
  • třtinový cukr dle chuti
  • 1 čajová lžička skořice
Dokončení
  • olej (používám řepkový)
  • jogurt
  • javorový sirup, aj. dobroty dle vašich chutí

Postup

Nejdříve začneme kváskem. Do menší misky rozdrobíme droždí, zasypeme 5 g cukru, 5 g hladké mouky, přilijeme 50 ml vlažného mléka a rozmícháme. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. 
Mezitím si začneme připravovat náplň, kdy jablko a hrušku nakrájíme na 1/4, odstraníme jadřinec a ovoce nakrájíme na malé kostičky. V kastrůlku na plotně necháme rozehřát máslo, do něj přidáme ovoce a zasypeme cukrem a skořicí. Chvíli restujeme a poté přiklopíme a zeslabíme plamen. Vaříme dokud nám není ovoce příjemné na skus. Občas promícháme, pokud směs stále není hotová a všechna šťáva se vyvařila, tak nalijeme malinko vody a zamícháme.
Mezitím co se nám vaří náplň a kvásek nám krásně nabyl, tak si připravíme těsto. Zbylou mouku si smícháme se solí a skořicí. Kvásek si vyklopíme do větší mísy (ve které nám bude těsto kynout), přidáme vejce, cukr a střídavě přidáváme mouku a mléko. Vždy pečlivě rozmícháme, na konci by nám mělo vzniknout hladké těsto. Těsto má konzistenci pudinku, který právě začíná houstnout (pokud ne, tak přidáme ještě mouku nebo mléko). Mísu přikryjeme a dáme na teplé místo na tak 30 minut kynout.
Po nakynutí si rozpálíme lívanečník, vymažeme olejem, lžící nalijeme tenčí vrstvu těsta, necháme chvilinku péct (těsto po okrajích zmatní) a poté přidáme 1 lžičku náplně, kterou pokryjeme druhou vstvou těsta. Pokud mají lívanečky na jedné straně pěknou barvu, tak otočíme a dopečeme na druhé straně. Takto postupujeme dokud nevypotřebujeme všechno těsto. Je možné, že vám zbyde náplň, tu použijte na ozdobu hotových lívanečků. 
My jsme lívanečky podávali s jogurtem a javorovým sirupem. 

P. S.: Náplň do lívanečků se dá měnit dle vašich chutí a dostupných ingrediencí. Mě ještě láká náplň švestková a nutella s banánem. Jaká náplň vás nejvíce láká a jaké lívančky si pamatujete z dětství vy?  



Čtěte také

0 komentářů