Marinované kuřecí nudličky se zeleninou a pečeným bulgurem

října 02, 2016

Znáte bulgur? Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se zrna namáčí, vaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Obsahuje vitamín A, fosfor, železo, hořčík a díky vláknině podporuje činnost střev a působí pozitivně také na nervovou soustavu. Bulgur má oříškovou chuť, po uvaření mi vzhledem připomína kroupy. V obchodech si můžete vybrat například z bulguru pšeničného, ječmeného, pohankového nebo špaldového. Já při přípravě tohoto pokrmu použila bulgur pšeničný. 
Kdo tuto surovinu nezná, tak se ji nebojte vyzkoušet, je opravdu vynikající a získáte tak novou zdravou přílohu k jídlům. 

Náročnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 2

Kuchyňské náčiní

prkénko, nůž, škrabka, hluboký talíř nebo miska na maso, miska na zeleninu, čajová lžička, lis na česnek, menší hrnec s poklicí vhodný do trouby, pánev, hrneček a vařečka

Suroviny

  • 1 mrkev
  • 4 středně velké žampiony
  • 1 větší nebo 2 menší kuřecí prsa
  • 3/4 hrnku pšeničného bulguru
  • 1 a 1/2 hrnečku vody
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce oleje (já použila řepkový)
  • 10 oliv
Marináda
  •  1 vrchovatá čajová lžička sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • trocha pepře
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička sušené majoránky
  • 1 čajová lžička citronové šťávy

Postup

Smícháme v misce nebo v hlubokém talíři všechny suroviny na marinádu.
Kuřecí prsa omyjeme, usušíme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Nudličky přendáme do talíře nebo misky a pořádně promícháme s marinádou. 
Nyní si připravíme zeleninu. Z mrkve odstraníme slupku, omyjeme ji a naškrabeme škrabkou tak půlku mrkve na dlouhé proužky. Žampiony omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Olivy nakrájíme na plátky.
Zapneme troubu na 180°C. Na plotnu dáme hrnec, rozehřejeme na něm olej a vsypeme bulgur. Bulgur restujeme tak dlouho, dokud většina zrníček trochu nezesvětlá a nerozvoní se. Zalijeme bulgur vodou, osolíme necelou lžičkou soli, zamícháme a necháme na plotně ještě tak 2 minuty vařit. Přiklopíme hrnec pokličkou a šoupneme do trouby na cca 15 minut, během kterých se všechna tekutina vsákne do bulguru a ten bude dobrý na skus. Do hotového bulguru vmícháme olivy. 
Mezitím co se nám peče bulgur si rozpálíme pánev a vsypeme do ní kuřecí nudličky. Až budou nudličky zatáhlé (nebudou na povrchu růžové), tak přidáme žampiony a společně restujeme, dokud žampiony nezměknou. Naposledy přidáme proužky mrkve, kterou restujeme jen chviličku, aby zůstala křupavá.


Zdroj: 
informace o bulguru http://www.bulgur.cz/o-bulguru

Čtěte také

0 komentářů