Marinované kuřecí nudličky se zeleninou a pečeným bulgurem
října 02, 2016
Znáte bulgur? Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se zrna namáčí, vaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Obsahuje vitamín A, fosfor, železo, hořčík a díky vláknině podporuje činnost střev a působí pozitivně také na nervovou soustavu. Bulgur má oříškovou chuť, po uvaření mi vzhledem připomína kroupy. V obchodech si můžete vybrat například z bulguru pšeničného, ječmeného, pohankového nebo špaldového. Já při přípravě tohoto pokrmu použila bulgur pšeničný.
Kdo tuto surovinu nezná, tak se ji nebojte vyzkoušet, je opravdu vynikající a získáte tak novou zdravou přílohu k jídlům.
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 2
Kuchyňské náčiní
prkénko, nůž, škrabka, hluboký talíř nebo miska na maso, miska na zeleninu, čajová lžička, lis na česnek, menší hrnec s poklicí vhodný do trouby, pánev, hrneček a vařečka
Suroviny
- 1 mrkev
- 4 středně velké žampiony
- 1 větší nebo 2 menší kuřecí prsa
- 3/4 hrnku pšeničného bulguru
- 1 a 1/2 hrnečku vody
- sůl
- 2 polévkové lžíce oleje (já použila řepkový)
- 10 oliv
- 1 vrchovatá čajová lžička sladké papriky
- 1/2 čajové lžičky soli
- trocha pepře
- 2 prolisované stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička sušené majoránky
- 1 čajová lžička citronové šťávy
Postup
Smícháme v misce nebo v hlubokém talíři všechny suroviny na marinádu.
Kuřecí prsa omyjeme, usušíme, očistíme a nakrájíme na nudličky. Nudličky přendáme do talíře nebo misky a pořádně promícháme s marinádou.
Nyní si připravíme zeleninu. Z mrkve odstraníme slupku, omyjeme ji a naškrabeme škrabkou tak půlku mrkve na dlouhé proužky. Žampiony omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Olivy nakrájíme na plátky.
Zapneme troubu na 180°C. Na plotnu dáme hrnec, rozehřejeme na něm
olej a vsypeme bulgur. Bulgur restujeme tak dlouho, dokud většina zrníček
trochu nezesvětlá a nerozvoní se. Zalijeme bulgur vodou,
osolíme necelou lžičkou soli, zamícháme a necháme na plotně ještě tak 2 minuty vařit.
Přiklopíme hrnec pokličkou a šoupneme do trouby na cca 15 minut, během kterých se všechna tekutina vsákne do bulguru a ten bude dobrý na skus. Do hotového bulguru vmícháme olivy.
Mezitím co se nám peče bulgur si rozpálíme pánev a vsypeme do ní kuřecí nudličky. Až budou nudličky zatáhlé (nebudou na povrchu růžové), tak přidáme žampiony a společně restujeme, dokud žampiony nezměknou. Naposledy přidáme proužky mrkve, kterou restujeme jen chviličku, aby zůstala křupavá.
Zdroj:
informace o bulguru http://www.bulgur.cz/o-bulguru
0 komentářů