Švestkový koláč s drobenkou a mandlemi

srpna 28, 2016

Tak už jsem se konečně dočkala. Švestková sezóna je tu! Už když jsem zakládala tento blog, tak jsem si říkala jaký recept mi zde nesmí chybět. A tento švestkový koláč s drobenkou a mandlemi byl jeden z nich. 
Když se řeknou švestky, tak každý dostane chuť na něco jiného. Někdo na koláč s povidly, ovocné knedlíky nebo slivovici a já právě na tento koláč. Pokud je švestková sezóna, tak tento koláč na našem stole nesmí chybět. Je plný švestkovo-skořicové chuti a lineckého těsta, které mám moc ráda. 
Rozpis surovin je na formu o velikosti 24 cm. Koláč jsem pekla i ve formě 30 cm, ale to je nutné udělat těsto z dvojnásobné dávky a použít více švestek, drobenky a surovin na ozdobu.

Náročnost: střední
Doba přípravy: do 2 hodin + chlazení
Počet porcí: 8 - 12

Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, struhadlo, nůž, mísa na těsto, potravinářská fólie, mísa na švestky, hrnec (ve kterém budeme rozvařovat švestky), vařečka, čajová lžička, polévková lžíce, miska na drobenku, forma na koláč, pečicí papír (pokud nebudete vymazávat), špejle

Suroviny

Těsto
  • 185 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 60 g třtinového cukru 
  • 1 žloutek
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Náplň
  • 600 g vypeckovaných švestek
  • třtinový cukr - dle chuti
  • skořice - dle chuti
  • troška vody na podlití
Drobenka
  • 40 g (studeného másla)
  • 6 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce třinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
Na ozdobu 
  • 2 hrsti plátků mandlí
  • 6 rozpůlených a vypeckovaných švestek
  • je-li chuť tak bílý jogurt nebo zakysaná smetana 

Postup

Nejdříve si připravíme těsto, které bude mezitím, co budeme vypeckovávat a vařit švestky, odpočívat v ledničce. 

Všechny suroviny na těsto, tedy hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek a citronovou kůru smícháme v míse dohromady a až bude těsto držet trochu při sobě, tak je vyklopíme na pracovní desku nebo vál a vypracujeme v hladké těsto. Těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky odpočinout.

Nyní přichází na řadu švestky. Ty omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do hrnce. V hrnci švestky podlijeme trochou vody (aby se nám nezačaly připalovat), přidáme zatím jen trochu cukru a skořice (více budeme přidávat až dle chuti švestek). Zapneme sporák, zeslabíme a vaříme přiklopené pokličkou, dokud nejsou švestky rozvařené, poté odklopíme a necháme trochu zredukovat šťávu. Během vaření občas zamícháme, ochutnáme a dle potřeby přidáme cukr nebo skořici (záleží na kyselosti švestek). 

Mezitím, co se nám vaří švestky, si připravíme pomocí prstů drobenku a to smícháním másla, hrubé mouky, cukru a skořice. 

Nyní zapneme troubu na 180°C, těsto vyndáme z ledničky, ukrajujeme a vtlačujeme do koláčové formy, kterou jsme si předem buď vymazali máslem nebo vyložili pečicím papírem. Těsto vtlačujeme až do okrajů. 

Na těsto vylijeme svařené švestky, rovnoměrně ozdobíme půlkami švestek, které dáváme dření nahoru, posypeme drobenkou a mandlemi. Dáme do trouby péct do té doby, dokud nebude mít koláč zlatavé okraje a těsto se nebude lepit na špejli.

Hotový koláč necháme vychladnout a dle chuti podáváme s jogurtem nebo zakysanou smetanou.



P. S. Máte také rádi švestky? Jaké jídlo z nich máte nejraději?

Čtěte také

7 komentářů

  1. Moc děkuji za skvělý recept! Lepší švestkový koláč jsem nejedla nejen já, ale i další členové moji rodiny. Velké díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem moc ráda, že koláč chutná! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý koláč. Do švestek zkuste dát kapku červeného vína a maličko badyanu ;) diky za recept

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasný koláč, zkoušela jsem ze zmražených švestek, prostě luxus! Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to mám radost :) taky jej často připravuji z mražených švestek ;)

      Vymazat