Špagety s kozím sýrem

července 31, 2016

Pokud máte rádi jídla s rychlou přípravou, je to recept právě pro vás. Jeho příprava vám zabere tak 20 minut. 
Možná některé z vás odrazuje kozí sýr, ale věřte, je to škoda. Já jsem dřív kozí sýry také nejedla a ne proto, že bych je ochutnala a řekla si, že mi nechutnají, ale proto, že doma je nikdo nejedl a navíc přeci zapáchají. Musím říct, že kozí sýry vůbec nezapáchají, jsou jemné a chuťově velmi zajímavé. Nebojte se a dejte jim šanci.
Pokud však přeci jen nejste schopni kozí sýr pozřít, můžete místo sýru ke špagetám připravit kuřecí maso.
Čerstvý kozí sýr (mazlavý, nikoliv tvrdý) koupíte již běžně v super či hypermarketech a nebo ve farmářských prodejnách. To samé čerstvé špagety,  které jsou v receptu použity. Pokud nemáte možnost si je koupit ani vyrobit, tak použijte klasické sušené.

Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2

Kuchyňské náčiní: prkénko, nůž, pánev, vařečka, hrnec, cedník na těstoviny, polévková lžíce, 2 mističky  

Suroviny

  • 1 balení čerstvých špaget (250 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 4 sušená rajčata
  • 2 malinké sušené chilli papričky (používám tyto, takže pokud máte jiné, tak přizpůsobte dle pálivosti)
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje + na těstoviny
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • hrst piniových nebo jiných semínek (slunečnicová, dýňová)
  • rukola nebo jiný salátek na ozdobu

Postup

Nalijeme do hrnce vodu na těstoviny, osolíme, přiklopíme pokličkou a dáme vařit. Česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno, to samé uděláme s chilli papričkami a sušená rajčata nakrájíme na tenké plátky. 
Když nám voda začne vařit, zeslabíme, vsypeme těstoviny, zamícháme a uvaříme dle návodu na obalu.
Rozpálíme si pánev, do které nalijeme olivový olej, přidáme česnek s papričkami a za stálého míchání orestujeme (česnek nám malinko zezlátne). Přidáme sušená rajčata a mícháme dokud se obsah pánve nerozvoní - trvá to opravdu jen chviličku. Tuto směs přendáme z pánve do mističky a ve stejné pánvi na sucho opražíme semínka. Semínka přendáme do druhé mističky. 
Pokud jsou těstoviny hotové, tak je slejeme, s cedníkem trochu zatřeseme, aby se dostalo vody z těstovin co nejvíce a vrátíme zpět do hrnce.
Těstoviny zalijeme olivovým olejem, osolíme, přidáme směs z česneku, chilli a sušených rajčat a promícháme, pokud ochutnáme a těstoviny se nám zdají takové sušší, tak přidáme ještě olivový olej, je-li nutno, dosolíme.
Takto připravené těstoviny rozdělíme na 2 talíře, rozdrobíme kozí sýr, posypeme semínky a ozdobíme rukolou či jiným natrhaným salátkem. 

P. S.: Pokud nejste milovník kozích sýrů, tak před přípravou těstovin si na pánev vhoďte kuřecí prso (pouze očištěné, osolené a opepřené). Dozlatova opečte na jedné straně, poté i na druhé a dejte dopéct do rozehřáté trouby. Po vyndání z trouby nechte chvilinku odpočinout. Vznikne vám tak krásně štavnaté kuřecí prso. Těstoviny si připravíte stejným způsobem, akorát vynecháte kozí sýr. Hotové kuřecí maso rozkrájejte na silnější plátky a naaranžujte pěkně na talíř spolu s těstovinami a rukolou.

Čtěte také

0 komentářů