Plněná focaccia

července 17, 2016

Focaccia ("fokača"), italský chléb, taková moje malá závislost. Většinou ji připravuji, když nemáme doma žádné pečivo, nebo čekáme návštěvu. Je pouze z pár surovin a to je na ní skvělé, protože to jsou suroviny, které má skoro každý doma. Chléb sypu pouze mořskou solí, ale můžete jej posypat například rozmarýnem, obložit olivami nebo sušenými rajčaty. Recept na focacciu jsem našla již před lety na internetu a od té doby ji připravuji celkem často.
Focacciu podávám jako přílohu k obloženým talířům nebo ji plním různými dobrotami. V tomto případě jsem ji plnila tím, co jsem měla doma a to parmskou šunkou, mozzarellou, sušenými rajčaty a ledovým salátem. K těmto surovinám by se mi místo ledového salátu hodila rukola, ale tu jsem doma neměla a manžel byl myslím radši, protože tu "pampelišku" moc rád nemá. 
Pokud používám focacciu jako přílohu k obloženým talířům, dělám jí vždy z dvojnásobného množství, což vyjde skoro na celý plech. Na plněnou focacciu jsem použila množství, které je uvedeno níže.   
Focacciu můžete plnit dle vlastní fantazie i masem, uzeným lososem, žampiony, atd.. 
Předtím, než se vrhneme na samotnou focacciu, tak si přípravíme mísu, vařečku, kuchyňskou váhu, utěrku, odměrku, čajovou lžičku, pečicí papír a plech. K plnění budeme potřebovat prkénko, nůž, případně sekáček. 

Náročnost: snadné
Doba přípravy: 10 min hnětení + kynutí cca 40 min + pečení cca 20 min
Počet porcí: 4

Suroviny

Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 1/4 kostky čerstvého droždí
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 50 ml olivového oleje
  • mořská hrubozrnná sůl 
  • podle chutí olivy, sušená rajčata, rozmarýn (já nepoužívám)
 K plnění
  • 2x mozzarella
  • 2 x 100 g balení parmské nebo schwarzwaldské šunky (parmskou šunku seženu v Lidlu, když je italský týden, schwarzwaldskou mají v Lidlu ve stálé nabídce)
  • 4 sušená rajčata
  • 4 listy ledového salátu
  • olivový olej s bazalkou nebo pár lístků čerstvé bazalky a olivového oleje

Postup

Do mísy si navážíme mouku, do jednoho rohu rozdrobíme droždí, do druhého rohu nasypeme sůl a zalijeme vlažnou vodou.
Nejdříve zamícháme a potom začneme hníst těsto. Hněteme tak dlouho, dokud není těsto hladké a provzdušněné, trvá to cca 10 min.
Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Já je vždy zabalím do deky nebo peřin. Po cca 40 minutách nám těsto zdvojnásobí svůj objem a když se podíváte zespodu na mísu, tak se nám vytvořily krásné bubliny.
Zapneme troubu na 180°C, plech vyložíme pečicím papírem a těsto přesuneme vařečkou z mísy na plech. Navlhčíme si prsty, rozprostřeme těsto do oválu (rozprostřeme jen trochu, neděláme z něj tenkou placku) a necháme ještě tak 5 minut kynout.
Poté si opět navlhčíme prsty a těmi uděláme po celé ploše do do těsta důlky. Pokud chcete, tak je teď ten nejlepší čas posypat focacciu olivami, sušenými rajčaty, aj..
Zalijeme olivovým olejem a posypeme hrubozrnnou solí (jemně, moc to nepřeháníme, protože sůl je v těstě a i poté v surovinách, kterými budeme plnit).
Focacciu dáme péct do trouby, dokud není krásně zlatavá.
Mezitím co se nám focaccia peče, si připravíme suroviny. Mozzarellu si nakrájíme na plátky, sušená rajčata omyjeme a nakrájíme na proužky, ledový salát omyjeme. Pokud nemáte bazalkový olej, tak pár lístků bazalky podrťte spolu s olivovým olejem.
Po upečení necháme focacciu chvíli vychladnout, poté jí rozkrájíme na 4 díly, rozřízneme na polovinu a začneme plnit. Jako první použijeme šunku, poté mozzarellu, sušená rajčata, zakápneme bazalkovým olejem a narháme ledový salát. Pokud použijete rukolu, tak můžete použít bazalkový olej jako poslední. Přiklopíme a podáváme.



P. S.: Bazalkový olej se dá sehnat např. v Tescu pod jejich značkou Finest, stojí sice 150,- Kč, ale je ho 250 ml, takže vydrží delší dobu a chuťově je moc dobrý. Pokud byste sehnali jiný olivový olej s bazalkou, přečtěte si etiketu, zdali neobsahuje pouze aroma.  

Čtěte také

0 komentářů