Treska se salátkem z hlívy ústřičné
května 23, 2016
Baví mě vymýšlet recepty během nákupu. Ty vznikají většinou tak, že se rozvážným krokem pohybuji po obchodě, mám otevřené oči dokořán a hledám nějakou surovinu, která mě zaujme. Musím říct, že to je většinou ta, která v obchodě při posledním nákupu nebyla. Je vám tedy celkem jasné, že vymýšlení receptů během nákupu mě může sice bavit, ale stále s úspěchem provozovat nejde, protože tak často sortiment v obchodě nerozšiřují.
Během předvíkendového nákupu se však na mě přeci jen usmálo stěstí a objevila jsem tresku. K tresčí dokonalosti už chyběla jen dokonalá příloha, takže při pohledu na hlívu bylo rozhodnuto.
Výhodou celého pokrmu je to, že během 30 minut je na stole, je lehký a to jak na přípravu, tak i na trávení, takže se po jeho snědení nebudete cítit jako balón.
Abych nezapomněla... Přípravíme si prkýnko, nůž, papírové utěrky, polévkovou lžíci, 1 středně velkou misku, 4 menší misky, 2 pánve (na zeleninu a na tresku), vařečku a obracečku.
Náročnost: snadné
Doba přípravy: do 30 minut
Doba přípravy: do 30 minut
Porcí: 2
Suroviny
- 200 g hlívy ústřičné
- 1 šalotka
- 1/4 lilku
- 1/2 menší papriky nebo 1/4 větší papriky
- 1 jarní cibulka
- snítka tymiánu
- sůl
- pepř
- krémový balzamikový ocet (1 - 2 polévkové lžíce)
- 1 polévková lžíce černých sezamových semínek
- olivový olej
- 300 g tresky
- opečená bagetka
Postup
Hlívu, lilek, papriku a jarní cibulku omyjeme. Hlívu nakrájíme na plátky, papriku na menší kostičky (1 - 1,5 cm), lilek na tenké plátky a poté na čtvrtiny a jarní cibulku na proužky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobno. Nakrájenou zeleninu dáváme do jednotlivých mističek.
Tresku vyjmeme z obalu, omyjeme, papírovými utěrkami osušíme, naporcujeme, osolíme a opepříme z obou stran.
Rozpálíme si pánev se lžící olivového oleje, vsypeme šalotku a za stálého míchání necháme zesklovatět. Přidáme hlívu, promícháme, osolíme, opepříme a za občasného míchání opékáme cca 3 minuty.
Mezitím si rozpálíme se lžící olivového oleje druhou pánev, do které vložíme tresku a opékáme dozlatova z obou stran.
Během opékání tresky se opět vrátíme k zelenině, kdy k hlívě přidáme lilek a tymián (opékáme tak 2 minuty), papriku (opékáme tak 2 minuty) a jarní cibulku (opékáme tak 1 minutu). Poté vmícháme černá sezamová semínka a balzamikový ocet dle chuti.Na talíře rozdělíme zeleninu, na ni položíme tresku a podáváme s opečenou bagetkou.
0 komentářů