Treska se salátkem z hlívy ústřičné

května 23, 2016

Baví mě vymýšlet  recepty během nákupu. Ty vznikají většinou tak, že se rozvážným krokem pohybuji po obchodě, mám otevřené oči dokořán a hledám nějakou surovinu, která mě zaujme. Musím říct, že to je většinou ta, která v obchodě při posledním nákupu nebyla. Je vám tedy celkem jasné, že vymýšlení receptů během nákupu mě může sice bavit, ale stále s úspěchem provozovat nejde, protože tak často sortiment v obchodě nerozšiřují. 
Během předvíkendového nákupu se však na mě přeci jen usmálo stěstí a objevila jsem tresku. K tresčí dokonalosti už chyběla jen dokonalá příloha, takže při pohledu na hlívu bylo rozhodnuto. 
Výhodou celého pokrmu je to, že během 30 minut je na stole, je lehký a to jak na přípravu, tak i na trávení, takže se po jeho snědení nebudete cítit jako balón. 
Abych nezapomněla... Přípravíme si prkýnko, nůž, papírové utěrky, polévkovou lžíci, 1 středně velkou misku, 4 menší misky, 2 pánve (na zeleninu a na tresku), vařečku a obracečku. 

Náročnost: snadné
Doba přípravy: do 30 minut
Porcí: 2

Suroviny

  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 šalotka
  • 1/4 lilku
  • 1/2 menší papriky nebo 1/4 větší papriky
  • 1 jarní cibulka
  • snítka tymiánu 
  • sůl
  • pepř
  • krémový balzamikový ocet (1 - 2 polévkové lžíce)
  • 1 polévková lžíce černých sezamových semínek
  • olivový olej
  • 300 g tresky
  • opečená bagetka

Postup

Hlívu, lilek, papriku a jarní cibulku omyjeme. Hlívu nakrájíme na plátky, papriku na menší kostičky (1 - 1,5 cm), lilek na tenké plátky a poté na čtvrtiny a jarní cibulku na proužky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na drobno. Nakrájenou zeleninu dáváme do jednotlivých mističek. 
Tresku vyjmeme z obalu, omyjeme, papírovými utěrkami osušíme, naporcujeme, osolíme a opepříme z obou stran.
Rozpálíme si pánev se lžící olivového oleje, vsypeme šalotku a za stálého míchání necháme zesklovatět. Přidáme hlívu, promícháme, osolíme, opepříme a za občasného míchání opékáme cca 3 minuty. 
Mezitím si rozpálíme se lžící olivového oleje druhou pánev, do které vložíme tresku a opékáme dozlatova z obou stran.
Během opékání tresky se opět vrátíme k zelenině, kdy k hlívě přidáme lilek a tymián (opékáme tak 2 minuty), papriku (opékáme tak 2 minuty) a jarní cibulku (opékáme tak 1 minutu). Poté vmícháme černá sezamová semínka a balzamikový ocet dle chuti.
Na talíře rozdělíme zeleninu, na ni položíme tresku a podáváme s opečenou bagetkou.

Čtěte také

0 komentářů