Brokolicové placky (bez lepku)

května 03, 2016

Smažená jídla nejsou žádná hitparáda, ale myslím si, že když si občas nějaké to smažené jídlo dopřejeme a ještě si je usmažíme na kvalitním oleji, tak se nám nic nestane.
Brokolici moc často nepřipravuji, maximálně tak brokolicovou polévku, ale nedávno jsem viděla brokolicové placky v jednom časopise a dostala jsem na ně chuť. V časopise byly ve vegetariánské verzi, kterou jsem myslela, že si připravím, ale nakonec se mi je nechtělo připravovat přesně podle receptu. Takže jsem časopis zavřela a pokusila jsem se to udělat po svém a bez mouky, protože mě zajímalo, jestli budou placky držet i bez ní a ono jo! A taky musím říct, že mě celkem překvapilo, jak moc chutnali mému manželovi (i když to možná bylo hlavně tím uzeným:)).
Než začneme, tak si připravíme kuchyňské potřeby a to hrnec s pokličkou, pánev, mísu, šlehač i s nádobou na sníh (nebo jiné udělátko na sníh), prkénko, nůž, polévkovou lžíci, čajovou lžičku, talíř, papírové utěrky, struhadlo a obracečku.

Suroviny 

  • 1 brokolice
  • 40 g parmazánu
  • 100 g uzeného masa
  • 4 vajíčka - zvlášť bílky a žloutky
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky muškátového květu
  • olej na smažení (já použila řepkový)

Postup

Brokolici rozebereme na růžičky, propláchneme, naskládáme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Vaříme do poloměkka. 
Když je brokolice hotová, přebytečnou vodu slijeme a propláchneme ve studené vodě. Necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme na drobné kostičky uzené maso a nastrouháme sýr. Poté nakrájíme na jemno brokolici a pokud je ještě teplá, necháme vychladnout. 
V míse smícháme brokolici se sýrem, uzeným, žloutky, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vyšleháme tuhý sníh, který pak přidáváme po částech do směsi. Celou směs opatrně, ale důkladně zamícháme. 
Rozpálíme si pánev s olejem (oleje tolik, aby bylo pokryté dno) a lžící nabereme těsto, ze kterého vytvarujeme na pánvi placičku. Až je první strana hotová (má zlatavou barvu), obrátíme obracečkou a smažíme z druhé strany. Když je placka hotová, přendáme ji na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku.
Takto postupujeme dokud nám těsto nedojde, je dobré přilévat olej do pánve, aby bylo stále pokryté dno. Vždy, než nabereme těsto je dobré je trochu zamíchat, protože vajíčko (které zde funguje jako pojivo) má tendenci se oddělovat.
Placky podáváme buď samotné s jogurtovým dipem (jogurt smícháme se solí a pepřem) nebo s bramborovou kaší a zeleninou.

Čtěte také

0 komentářů