Hovězí borščguláš
dubna 23, 2016Vymyslet název pro tento pokrm mi dalo celkem zabrat, protože jsem nechtěla mít už třetí jídlo s názvem "pečené se zeleninou", takže nakonec jsem zvolila název, který vymyslel můj manžel a to "borščguláš". A proč? To se dočtete pod receptem a myslím, že to tento pokrm celkem vystihuje.
Co se týče vývarů, tak ty si občas uvařím do zásoby a zamrazím, ale nejčastěji to je zeleninový, maximálně kuřecí. Co nepoužívám jsou bujóny, to si raději jídlo odpustím a připravím, až když mám svůj vývar.
Tak dost povídání, připravíme si kuchyňské náčiní a to prkénko, nůž, mísu, hluboký talíř, vařečku, hrnec s pokličkou vhodný do trouby, čajovou lžičku, škrabku a otvírák na konzervy.
Náročnost: snadné
Doba přípravy: 15 min + cca 90 minut pečení
Porcí: 2-3
Doba přípravy: 15 min + cca 90 minut pečení
Porcí: 2-3
Suroviny
- 500 g hovězího masa zadního
- 450 ml hovězího vývaru
- 125 g slaninových kostek (Lidl) nebo šunkových kostek (Kaufland)
- 8 malých brambor
- 2 středně velké mrkve
- 1/4 celeru
- 250 g žampionů (1 menší vanička)
- 2 středně velké cibule
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- olej
Postup
Nejdříve si očistíme a nakrájíme zeleninu a maso. Mrkev, celer, cibuli a brambory oloupeme, omyjeme a mrkev nakrájíme na cca 3 cm špalíčky, celer na hranolky, cibuli na čtvrtiny a brambory necháme v celku. Žampiony omyjeme, očistíme jeli třeba a necháme v celku. Všechnu zeleninu dáme do mísy. Nyní si připravíme maso a to tak, že jej omyjeme a nakrájíme na kostky (2-3 cm velké).
Hrnec rozpálíme, přidáme olej, maso a šunkové (slaninové) kostičky. Osolíme, opepříme a společně opékáme, dokud se maso nezatáhne (nebude na povrchu růžové) a nepustí trochu šťávy. Poté přendáme maso se šunkovými (slaninovými) kostičkami do hlubokého talíře a do hrnce nasypeme všechnu zeleninu, kterou společně restujeme tak 10 minut. Zapneme troubu na 170°C.
K zelenině přidáme maso se šunkovými (slaninovými) kostičkami, hovězí vývar, drcená rajčata, sůl, bobkový list, nové koření a lžičku tymiánu. Vše společně promícháme a chvíli povaříme. Ochutnáme, zdali je pokrm dostatečně slaný.
Hrnec přiklopíme a dáme do trouby, kde pečeme tak 60 minut s pokličkou (občas promícháme) a cca 30 minut bez pokličky.
Hotové maso by mělo být měkké, z vývaru a rajčat se vytvoří vynikající silná omáčka.
"Miluji guláš a boršč a tohle má to nejlepší z obojího. Říkám tomu borščguláš."
0 komentářů