Tapiokový pudink

března 06, 2016

Tento recept vznikl již minulý rok, kdy jsem se zúčastnila soutěže od Zajíců v krabici. Kdo nezná Zajíce v krabici, tak to vůbec nevadí, brzy ke mě opět dorazí, tak vám je představím. 
Tapioka, ze které je vyroben tento pudink, je škrob z kořene manioku. Jedná se o velmi starou surovinu, která je poměrně kalorická, má však příznivé účinky při potížích s trávením a hlavně je bezlepková. Používá se například na pudink, kaši, bezlepkové pečivo, na zahuštění polévek a nyní i do hodně oblíbeného Bubble tea.
Nejrozšířenějším tvarem jsou tapiokové perly, které jsou o velikosti od 1 mm do 8 mm (nejčastěji 2 mm - 3 mm).
Tapiokové perly byste mohli pořídit v obchodě se zdravou výživou, farmářském obchodě nebo na internetu. Sto gramů těchto perel seženete cca za 20,- Kč. 
Na výrobu pudinku budeme potřebovat váhu, sítko, odměrku, metličku, čajovou lžičku a kastrůlek.

Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: 30 minut máčení + do 10 minut vaření
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 40 g tapiokových perel
  • 120 ml vlažné vody
  • 240 ml mléka (použila jsem kravské, plnotučné)
  • javorový sirup (či jiné sladidlo) dle chuti
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • ovoce na ozdobu

Postup

Nejdříve si propláchneme pod tekoucí vodou tapiokové perly, dáme je do kastrůlku, zalijeme připravenou vlažnou vodou a necháme nabobtnat.
Po nabobtnání tapiokových perel přilijeme mléko, sladidlo, vanilkový extrakt a vaříme za stálého míchání, dokud nám pudink nezhoustne a většina perel nezprůhlední.
Hotový pudink rozdělíme do mističek a ozdobíme ovocem dle vlastní fantazie. 

P. S.: Doporučuji jako dopolední svačinku do práce. Místo do mističky si pudink připravte do menší zavařovačky.

Čtěte také

0 komentářů