Kuřecí směs s pórkem, smetanou a pečenou rýží

března 13, 2016

Toto jídlo se u nás vařilo už v dobách kdy jsem byla malá. Je to rychlovka, kterou máte do 30 minut na stole. Co víc si přát, když v týdnu přijdete unavení z práce a potřebujete uvařit něco rychlého k večeři nebo k obědu na druhý den. V receptu na směs máte na výběr, zdali chcete použít smetanu ke šlehání nebo zakysanou smetanu. Přílohou této směsi je pečená rýže, kterou s manželem naprosto milujeme a nebyl by problém si ji dát jen tak do mističky a sníst samotnou. No, nebudu o ni moc básnit, protože se mi při psaní sbíhají sliny.
Jako vždy si připravíme kuchyňské náčiní a to prkénko, nůž, pánev, vařečka, hrnec s poklicí vhodnou do trouby, hrneček (250 ml), polévková lžíce a čajová lžička.


Náročnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

Směs
  • 1 menší nebo 1/2 většího pórku (cca 2 velké hrsti)
  • 1 velké nebo 2 malá kuřecí prsa
  • 1/2 - 3/4 smetana ke šlehání 33% nebo 1 celá zakysaná smetana
  • voda
  • jížka
  • 1 polévková lžíce oleje
  • sůl a pepř
Pečená rýže
  • 1 hrnek rýže (používám jasmínovou)
  • 1,5 hrnku vody
  • 2 polévkové lžíce oleje (používám řepkový)
  • 1 rovná čajová lžička soli

Postup

Nejdříve si připravíme rýži. Na plotnu dáme hrnec, rozehřejeme na něm olej a vsypeme rýži. Rýži restujeme tak dlouho, dokud většina zrníček nezbělá. Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C. Zalijeme rýži vodou, osolíme, zamícháme a necháme na plotně ještě tak 3 minuty vařit. Přiklopíme hrnec pokličkou a šoupneme do trouby na cca 15 - 20 minut (rýže je po upečení mírně lepkavá, dobrá na skus, když necháte péct déle, tak některá zrníčka i křupnou).
Mezitím co se nám v troubě peče rýže, rozpálíme si pánev s olejem. Připravíme si maso a to tak, že jej omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Maso dáme do pánve, osolíme, opepříme a občas promícháme, dokud není opečené. Zatímco se nám maso opéká, tak omyjeme a nakrájíme pórek na kolečka. Jakmile je maso hotové, nalijeme do pánve vodu a to tolik, aby bylo maso ponořeno. Osolíme a až začne vařit, tak přidáme nakrájený pórek. Vaříme necelých 5 minut, zahustíme (víc, protože budeme ještě přidávat smetanu) a za stálého míchání přiléváme smetanu ke šlehání nebo lžičkou přidáváme zakysanou smetanu. Necháme chviličku probublat a vypneme.


P. S.: Co pečená rýže, znáte? Připravujete ji? Napište mi taky, zdali jste směs zkoušeli s obyčejnou smetanou nebo zakysanou a případně jaká varianta vám chutnala víc.

Čtěte také

0 komentářů