Pšeničná tortilla

března 31, 2016

Kdo by neznal tu skvělou placku, kterou můžete naplnit dobrotami a sníst? Nevím, jak vy, ale já ji před lety objevila hlavně díky KFC. Po tomto "objevu" jsem je zaregistrovala i v obchodech, kde jsem je i občas koupila. Poslední dobou se však snažím o to, abych zbytečně nejedla a nekupovala výrobky s různými pomocníky. Když se podíváte na složení kupovaných tortill, budete se divit, kolik věcí je tam, oproti těm domácím, přidáno.
Příprava domácích tortill není nikterak zdlouhavá a složitá, takže proč to nevyzkoušet? Pokud nespotřebujete všechny tortilly, není nic jednoduššího, než je zamrazit. Budete je tak mít připravené, když vás přepadne chuť.
K jejich výrobě budeme potřebovat kuchyňskou váhu, menší misku, větší misku (ve které zpracujeme těsto), vařečku, čajovou lžičku, odměrku, váleček, pánev, kuchyňské kleště a talíř na hotové tortilly.


Náročnost: snadné
Doba přípravy: cca 30 minut
Počet kusů: 12


Suroviny
  • 350 g hladké mouky (250 g do větší misky, 100 g do menší misky)
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku (zarovnaná)
  • 200 ml teplé vody
  • 80 ml olivového oleje

Postup

Do větší misky, kde máme odváženo 250 g hladké mouky, nasypeme čajovou lžičku soli a kypřicí prášek. Zalijeme vodou a zamícháme tak, abychom zadělali všechnu mouku. Poté do mísy přidáme olivový olej a začneme jej do těsta zapracovávat (půjde to těžko a ne všechen olej se do těsta zapracuje).
Na pracovní plochu nasypeme z odvážených 100 g tak 1/4 mouky, přendáme z mísy těsto (olivový olej, který se nezapracoval do těsta necháme v míse), posypeme opět tak 1/4 mouky a začneme mouku do těsta zapracovávat. Měli bychom docílit toho, že těsto bude krásně hladké a nebude se lepit na pracovní plochu. Těsto si pak rozdělíme na 12 dílů.

Rozpálíme pánev na 3/4 výkonu, pracovní plochu a váleček lehce posypeme moukou (stále používáme mouku, kterou máme odváženou) a vyválíme z jednoho dílu velmi tenkou placku, kterou při přendavání na pánev ještě mírně vytahujeme rukama.
Placku vhodíme na rozpálenou pánev a až se začne nafukovat, tak ji otočíme (trvá to cca 20 - 30 vteřin), placku poté opečeme i z druhé strany (opět to trvá cca 20 - 30 vteřin). Tímto způsobem připravíme všechny placky. Těsto musí být opravdu tence vyválené a pánev rozpálená, aby byl úspěch zaručen.
Poté, co jsou placky hotovy, naplníme čím je nám libo. 

P. S.: Brzy tu na vás bude čekat recept na jednu pochoutku, kde hrají hlavní roli tyto domácí tortilly.  

Čtěte také

0 komentářů