Zapékaná snídaně
února 13, 2016
Velmi dlouho jsem přemýšlela nad nákupem zapékacích mističek (ramekinů), protože jsem si říkala, že je využiju jen na sladké pečení a to ještě ve velmi málo případech. Když už jsem se konečně rozhoupala k jejich koupi, tak jsem zase nemohla najít velikost, která by se mi hodila (tzn. líbila), až jsem je tedy po velmi usilovném rozmýšlení a hledání nakonec koupila.
Musím říct, že rozhodně nelituju, protože jsem jednou objevila v časopise F.O.O.D. slanou snídani do těchto mističek se sýrem cottage a červenou řepou.
Jednoho dne ráno jsem se probudila a přemýšlela, co bych tak mohla udělat k snídani a napadlo mě, že bych mohla zopakovat recept do zapékacích mističek, cottage ani červenou řepu jsem neměla, takže jsem použila to, co jsem měla právě doma.
K zapékané snídani je nutno si připravit mističky dle počtu osob, prkénko, nůž, struhadlo (pokud budete strouhat sýr) a plech.
Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: 5 minut + zapékání
Počet porcí: na 1 mističku
Suroviny
- plátek šunky
- 1 žampion
- 2 vajíčka
- sýr - plátkový nebo na strouhání (k dispozici jsem měla Goudu)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- kmín drcený
Postup
Zapneme troubu na cca 180 °C, vezmeme si mističku, kterou vysteleme šunkou, na kterou rozložíme na plátky nakrájený žampion, osolíme a okmínujeme. Vyklepneme vajíčka a posypeme strouhaným sýrem nebo natrháme plátek sýra. Takto připravíme všechny mističky, které přendáme na plech (pokud máte v troubě mřížku, ze které nehrozí, že by mističky sklouzly, tak plech používat nemusíte) a pečeme do té doby, dokud vajíčko nemá konzistenci, která vám vyhovuje. Vyndáme z trouby, osolíme, opepříme a podáváme se zeleninou a pečivem.
P. S.: Pokud nechcete zbytečně jíst pečivo, udělejte si o jednu mističku navíc.
A co vy, co jste měli doma v ledničce či ve spíži a použili k vyšperkování vaší zapékané snídaně?
0 komentářů