Muffiny z ovesných vloček s borůvkami

února 21, 2016


Tento recept vznikl z borůvek, které jsem měla doma, ale ne v takovém množštví, aby se z nich dalo upéct něco velkého. Muffiny byly tedy jasná volba.
Muffiny obecně moc nepeču, protože když mám více těsta, tak jej raději dám do formy na biskupský chlebíček, než těsto rozdělovat do jednotlivých košíčků a péct na několikrát. Samozřejmě je pravda, že muffiny jsou praktické v tom, že každému můžete přidělit jeden kus v ozdobném košíčku a nemusíte se namáhat s nějakým krájením a zdobením.
Tyto muffiny nejsou zbytečně moc sladké, jsou vhodné jako zdravá snídaně či svačinka s jogurtem. 
Pokud máte potíže s lepkem, zkusila bych nahradit klasické jemné ovesné vločky s klíčky za ovesné vločky bez lepku, které koupíte ve zdravé výživě nebo na internetu.  
Tak dost už slov, připravme si kuchyňské náčiní a jdeme na to. Budeme potřebovat košíčky na muffiny (těsto mi vyšlo na 7 ks), váhu, čajovou lžičku, mísu, tyčový mixér, vařečku, plech na muffiny nebo obyčejný plech a špejli.

Náročnost: snadné
Doba přípravy: 5 minut + 30 minut odležení
Počet muffinů: 7

Suroviny

  • 135 g jemných ovesných vloček s klíčky
  • 2 vajíčka
  • 1 řecký jogurt 150 g
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 6 čajových lžiček kokosového cukru (můžete použít i normální, ale pozor, je sladší)
  • 8 čajových lžiček oleje (použila jsem řepkový)
  • 2 menší hrsti borůvek (použila jsem kanadské)

Postup

V míse smícháme všechny ingredience kromě oleje a borůvek a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Těsto odložíme na cca 30 minut stranou, aby ovesné vločky nasály tekutinu. 
Po 30 minutách zamícháme do těsta olej a borůvky. Zapneme troubu na cca 170°C.
Lžičkou začneme plnit jednotlivé košíčky na muffiny, které dáváme do plechu na muffiny nebo na klasický plech. Střed muffinu ozdobíme pár kuličkami borůvek.
Pečeme cca 20 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé na povrchu a špejle je po zapíchnutí čistá. Vypneme troubu, otevřeme dvířka a muffiny necháme v teple ještě chvíli odpočívat. 

P. S.: Jestli počítáte muffiny a hledáte ten sedmý, tak ten nenajdete. Jednalo se o zkušební kousek, který padl již před focením ;)

Čtěte také

0 komentářů