Polévka s kořenovou zeleninou a rajčaty

února 06, 2016

Tak, konečně moje první polévka na blogu :) polévky mám moc ráda, vařím je nejčastěji v týdnu k večeři. Zeleninová polévka s červenou řepou je celkem rychlovka, takže ji máme i s přípravou za cca 45 minut na stole. Tato polévka vznikla ze zbytků z mé spíže. Není to žádná originál, chutná velmi podobně jako boršč, akorát bez masa. Jedná se opět o bezlepkové jídlo, vhodné pro vegetariány i vegany. 
Nejdříve si přípravíme načíní a to škrabku, nůž, prkénko, mísu, polévkovou lžíci, vařečku, rychlovarnou konvici a hrnec. Teď ještě suroviny a vaření může začít. 

Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: příprava do 15 minut + do 30 minut vaření
Počet porcí: 2 - 3

Suroviny

  • 5 menších brambor
  • 1 středně velká řepa
  • 1 mrkev
  • 1/2 malého celeru nebo 1/4 většího celeru
  • 1 středně velká cibule
  • 1/2 plechovky rajčat
  • 2 hrsti hlávkového zelí
  • 2 lžíce oleje (používám farmářský řepkový)
  • 500 ml horké vody
  • 6 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • sůl 

Postup

Oloupeme brambory, řepu, mrkev, celer a cibuli. Brambory nakrájíme na větší kostky, řepu, mrkev a celer na kostičky. Hlávkové zelí nakrájíme na proužky. Všechnu zeleninu (kromě cibule) dáme do mísy. Cibuli nakrájíme na jemno a necháme na prkénku. 
Na plotnu si postavíme hrnec, až je rozpálený, tak přidáme olej a po chvilce nakrájenou cibuli. Cibuli necháme zesklovatět, přidáme nakrájenou zeleninu a opékáme cca 5 minut. Mícháme, aby se nám zelenina nepřipálila. 
Po cca 5 minutách opékání zalijeme rajčaty z plechovky, horkou vodou, osolíme, přídáme pepř, nové koření, bobkový list, zamícháme a vaříme dokud není zelenina příjemná na skus. Celé to trvá 20 - 30 minut. Když je polévka hotová, vyndáme bobkové listy, pepř a nové koření (já tam koření nechávám a vyndavám v průběhu pojídání, ale někomu to vadí). A můžeme podávat!

Čtěte také

0 komentářů