Polévka s kořenovou zeleninou a rajčaty
února 06, 2016
Tak, konečně moje první polévka na blogu :) polévky mám moc ráda, vařím je nejčastěji v týdnu k večeři. Zeleninová polévka s červenou řepou je celkem rychlovka, takže ji máme i s přípravou za cca 45 minut na stole. Tato polévka vznikla ze zbytků z mé spíže. Není to žádná originál, chutná velmi podobně jako boršč, akorát bez masa. Jedná se opět o bezlepkové jídlo, vhodné pro vegetariány i vegany.
Nejdříve si přípravíme načíní a to škrabku, nůž, prkénko, mísu, polévkovou lžíci, vařečku, rychlovarnou konvici a hrnec. Teď ještě suroviny a vaření může začít.
Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: příprava do 15 minut + do 30 minut vaření
Počet porcí: 2 - 3
Suroviny
- 5 menších brambor
- 1 středně velká řepa
- 1 mrkev
- 1/2 malého celeru nebo 1/4 většího celeru
- 1 středně velká cibule
- 1/2 plechovky rajčat
- 2 hrsti hlávkového zelí
- 2 lžíce oleje (používám farmářský řepkový)
- 500 ml horké vody
- 6 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- sůl
Postup
Oloupeme brambory, řepu, mrkev, celer a cibuli. Brambory nakrájíme na větší kostky, řepu, mrkev a celer na kostičky. Hlávkové zelí nakrájíme na proužky. Všechnu zeleninu (kromě cibule) dáme do mísy. Cibuli nakrájíme na jemno a necháme na prkénku.
Na plotnu si postavíme hrnec, až je rozpálený, tak přidáme olej a po chvilce nakrájenou cibuli. Cibuli necháme zesklovatět, přidáme nakrájenou zeleninu a opékáme cca 5 minut. Mícháme, aby se nám zelenina nepřipálila.
Po cca 5 minutách opékání zalijeme rajčaty z plechovky, horkou vodou, osolíme, přídáme pepř, nové koření, bobkový list, zamícháme a vaříme dokud není zelenina příjemná na skus. Celé to trvá 20 - 30 minut. Když je polévka hotová, vyndáme bobkové listy, pepř a nové koření (já tam koření nechávám a vyndavám v průběhu pojídání, ale někomu to vadí). A můžeme podávat!
0 komentářů