Jahelná kaše s chia semínky

února 04, 2016


Vydatná snídaně je nejlepší start do nového dne, proto jsem si pro vás připravila recept na jahelnou kaši s chia semínky. Chia semínka jsou dnes velmi oblíbenou potravinou označovanou jako superfood, neboli superpotravina. Jejich použití je široké. Já si je nejraději přidávám do smoothie nebo domácího müsli. 
Dle mého názoru i kaše (ať už ovesná, jahelná, pohanková, aj.) zažívá velký boom, protože jako malá jsem jí snad nikdy neměla. U nás doma maximálně frčela krupičková kaše.
Ale zpět k naší jahelné kaši. Pro její přípravu budeme potřebovat následující náčiní: čajovou lžičku, polévkovou lžičku, malou mističku, pánvičku nebo kastrůlek, odměrku a vařečku. 
A abych nezapomněla, tak tato kaše je bezlepková.

Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: do 5 minut + 30 min namáčení semínek 
Počet porcí: 2

Suroviny
  • 1 čajová lžička chia semínek
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 3 hrsti instantních jahelných vloček
  • 200 ml mléka (já používám plnotučné, ale samozřejmě každý preferuje jiné, třeba i rostlinné)
  • 10 kapek vanilkové esence
  • ovoce na ozdobu - jahody, borůvky, banán, maliny, aj,
  • javorový sirup, med či jiné tekuté sladidlo

Postup

Chia semínka nasypeme do mističky, zalijeme vodou, zamícháme a necháme je přibližně 30 minut stát (semínka nabobtnají a vytvoří gel).
Než nám chia semínka nebobtnají, dáme pánvičku nebo kastrůlek na plotnu, zapneme a přisypeme vločky a mléko. Až nám začne kaše bublat, tak mícháme, aby se nám nepřipálila. Kaše je hotová za chviličku (pokud by byla na váš vkus příliš řídká, není nic jednoduššího, než přidat trochu vloček, ale opatrně, i po dovaření do sebe natáhnou tekutinu). Stáhneme pánvičku nebo kastrůlek z plotny a vmícháme nabobtnaná semínka. Kaši dáme do hlubokého talíře nebo misky, ozdobíme ovocem dle vlastní fantazie a zakápneme javorovým sirupem nebo jiným tekutým sladidlem.

Čtěte také

2 komentářů

  1. Co se týče Chia kaše, osvedčila se mi hodně tahle z Lidlu. Moc jsem tomu nevěřila, když je tak levná, ale je vážně chutná a k snídani ideální.

    OdpovědětVymazat