Domácí pizza

února 02, 2016

Těsto v tomto receptu potřebuje trochu času, je nutno jej připravit den předem a nechat kynout v ledničce přes noc. I suroviny na oblohu si nakupte den předem, ať máte druhý den o to méně práce a můžete se věnovat například dopolední kávě s partnerem či manželem nebo delšímu lenošení v posteli. Nákup surovin na ozdobu nechám jen na vaší fantazii. Každý má rád něco jiného. Můj manžel si přál žampiony, šunku a sýr. Jeho přání je mi rozkazem a pro vylepšení jsem klasickou šunku nahradila parmskou šunkou a sýr jsem použila mozzarellu. I já jsem si splnila přání a svojí pizzu si ozdobila mozzarellou, cherry rajčátky, parmskou šunkou, hoblinkami parmazánu a rukolou. Ano, to je má oblíbená a pokud ji někde mají, tak si ji s radostí objednávám.
Teď nám ještě chybí soupis náčiní, které budeme potřebovat. Na výrobu těsta je zapotřebí kuchyňská váha, čajová lžička, odměrka, vařečka, mísa, tác, na kterém bude těsto přes noc odpočívat a potravinářská folie.
Druhý den si připravíme plech, pečicí papír, tyčový mixér, misku, nůž a prkénko na krájení vybraných surovin, otvírák na konzervy a případně jiné náčiní dle výběru dobrot, kterými si pizzu ozdobíte.

Náročnost: snadné
Doba přípravy: do 20 minut + kynutí přes noc
Počet pizz: 4 o průměru 20 cm


Suroviny

  • 350 g hladké mouky na pizzu
  • 10 g droždí
  • 1 čajová lžička soli
  • 180 ml vlažné vody
  • 1 plechovka celých sterilovaných rajčat
  • mozzarella
  • další suroviny dle vašich chutí

Postup

Do odměrky s vlažnou vodu přisypeme droždí a rozmícháme. Mouku v míse osolíme a zalijeme vodou s droždím. Zamícháme a těsto vysypeme na pomoučněný vál nebo pracovní plochu a začneme rukama propracovávat v hladké těsto. Trvá to tak 10 min. Můžete použít i robot, ale myslete na ty rýsující se svaly, když se na hnětení vrhnete rukama.
Poté, co je těsto hladké, rozdělíme jej na 4 díly, položíme na tác, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do ledničky do druhého dne kynout.
Druhý den si připravíme rajčatovou směs, kterou budeme potírat pizzu. Otevřeme si plechovku rajčat, vybereme 4 rajčata do misky a rozmixujeme. Vyzkoušela jsem 2 typy rajčatové směsi a to buď rajčata ochutit solí, bazalkou, stroužkem prolisovaného česneku nebo pouze samotná rajčata bez ochucení. Při první ochucené variantě byla pizza chuťově výraznější a slanější. Při druhé neochucené variantě zase vyzněla lépe chuť surovin, kterými jsme si pizzu ozdobili.
Nyní si vyndáme těsto z ledničky, na plech připravíme pečicí papír a zapneme troubu na 200 °C. Vezmeme si jeden bochánek těsta a rukama jej vytvarujeme do tenké kulaté placky, potřeme rozmixovanými rajčaty a poklademe natrhanou mozzarellou. Dozdobíme dle naší fantazie.


Tip
Z těsta si můžete připravit i pizza chleba a to tak, že si připravíte směs, kterou potřete vytvarované těsto. Směs se skládá z olivového oleje, bazalky či oregána, soli a stroužku prolisovaného česneku. Skvělé se hodí k salátu. 


Co na to manžel: „Preferuji výraznější chutě, takže za mě určitě pizza s ochucenou směsí. Jinak není co dodat, každý si na ni naházejte co máte rádi.“



Čtěte také

0 komentářů