Domácí pizza
února 02, 2016
Těsto
v tomto receptu potřebuje trochu času, je nutno jej připravit den
předem a nechat kynout v ledničce přes noc. I suroviny na oblohu
si nakupte den předem, ať máte druhý den o to méně práce a
můžete se věnovat například dopolední kávě s partnerem či
manželem nebo delšímu lenošení v posteli. Nákup surovin na
ozdobu nechám jen na vaší fantazii. Každý má rád něco jiného.
Můj manžel si přál žampiony, šunku a sýr. Jeho přání je mi
rozkazem a pro vylepšení jsem klasickou šunku nahradila parmskou
šunkou a sýr jsem použila mozzarellu. I já jsem si splnila přání
a svojí pizzu si ozdobila mozzarellou, cherry rajčátky, parmskou
šunkou, hoblinkami parmazánu a rukolou. Ano, to je má oblíbená a
pokud ji někde mají, tak si ji s radostí objednávám.
Teď
nám ještě chybí soupis náčiní, které budeme potřebovat. Na
výrobu těsta je zapotřebí kuchyňská váha, čajová lžička,
odměrka, vařečka, mísa, tác, na kterém bude těsto přes noc
odpočívat a potravinářská folie.
Druhý
den si připravíme plech, pečicí papír, tyčový mixér, misku,
nůž a prkénko na krájení vybraných surovin, otvírák na
konzervy a případně jiné náčiní dle výběru dobrot, kterými
si pizzu ozdobíte.
Náročnost:
snadné
Doba přípravy: do 20 minut + kynutí přes noc
Počet pizz: 4 o průměru 20 cm
Doba přípravy: do 20 minut + kynutí přes noc
Počet pizz: 4 o průměru 20 cm
Suroviny
-
350 g hladké mouky na pizzu
-
10 g droždí
-
1 čajová lžička soli
-
180 ml vlažné vody
-
1 plechovka celých sterilovaných rajčat
-
mozzarella
-
další suroviny dle vašich chutí
Postup
Do
odměrky s vlažnou vodu přisypeme droždí a rozmícháme. Mouku v
míse osolíme a zalijeme
vodou s droždím. Zamícháme a těsto vysypeme na pomoučněný vál
nebo pracovní plochu a začneme rukama propracovávat v hladké
těsto. Trvá to tak 10 min. Můžete
použít i robot, ale myslete na ty rýsující se svaly, když se na
hnětení vrhnete rukama.
Poté, co je těsto hladké, rozdělíme jej na 4 díly, položíme
na tác, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do ledničky do
druhého dne kynout.
Druhý den si připravíme rajčatovou směs, kterou budeme potírat
pizzu. Otevřeme si plechovku rajčat, vybereme 4 rajčata do misky a
rozmixujeme. Vyzkoušela jsem 2 typy rajčatové směsi a to buď
rajčata ochutit solí, bazalkou, stroužkem prolisovaného česneku
nebo pouze samotná rajčata bez ochucení. Při první ochucené
variantě byla pizza chuťově výraznější a slanější. Při
druhé neochucené variantě zase vyzněla lépe chuť surovin,
kterými jsme si pizzu ozdobili.
Nyní si vyndáme těsto z ledničky, na plech připravíme pečicí
papír a zapneme troubu na 200 °C. Vezmeme si jeden bochánek těsta
a rukama jej vytvarujeme do tenké kulaté placky, potřeme
rozmixovanými rajčaty a poklademe natrhanou mozzarellou. Dozdobíme
dle naší fantazie.
Tip
Z těsta si můžete připravit i pizza chleba a to tak, že si
připravíte směs, kterou potřete vytvarované těsto. Směs se
skládá z olivového oleje, bazalky či oregána, soli a stroužku
prolisovaného česneku. Skvělé se hodí k salátu.
Co na to manžel: „Preferuji výraznější chutě, takže za mě
určitě pizza s ochucenou směsí. Jinak není co dodat, každý si
na ni naházejte co máte rádi.“
0 komentářů