Jogurtovo banánové lívanečky

ledna 29, 2016


Máme tu skoro víkend a pokud máte to štěstí, tak se můžete u jednoho stolu potkat celá rodina. Tak proč si nezpříjemnit ráno dobrou snídaní? Co lívanečky, dáte si? V těchto se ukrývá slaďoučký banán, který nahradí cukr a místo mléka tu máme jogurt.
Nevím, jak vám, ale mě se prostě občas stane, že si koupím pár banánů a než je stačím upotřebit, tak se pomalu pokrývají černými tečkami, pak mapami, až nemám chuť si takový banán dát. Přitom čím černější tím sladší! Takže pokud to máte jako já, tak nesmutněte a raději si připravte tyto lívanečky. 
Kuchyňským náčiním vaše kuchyň přetékat nemusí, stačí vám mixér (já použila tyčový), přístroj, který vám vytvoří sníh z bílků, mísu, polévkou lžíci, čajovou lžičku, metličku a lívanečník či jinou pánvičku. 
Náčiní připraveno, teď ještě suroviny a jdeme na to!

Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: do 10 minut
Počet lívanečků: 16 ks (při použití lívanečníku)

Suroviny

  • 1 zralý banán
  • 1 bílý jogurt 150g, 3,5% tuku
  • 2 vajíčka - bílky a žloutky zvlášť
  • 8 polévkových lžic polohrubé mouky (ne úplně vrchovatých)
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • olej či ghí na smažení
  • k podávání co kdo má rád - marmeládu, jogurt, cukr se skořicí, javorový sirup, ovoce a další dobroty dle vaší fantazie 

Postup

Oloupeme banán, nakrájíme jej do nádoby, ve které budeme mixovat. Přidáme jogurt a rozmixujeme do hladka. Směs přelijeme do mísy nebo ponecháme v nádobě, ve které jsme mixovali. Přidáme žloutky, polohrubou mouku, kypřicí prášek a vše důkladně metličkou zamícháme. 
Vyšleháme bílky do tuhého sněhu a postupně vmícháváme do těsta. 
Rozpálíme si lívanečník, který vymažeme olejem (já použila farmářský řepkový) a lžící tvoříme lívanečky, které opékáme nejprve z jedné strany. Když se na lívanečcích tvoří bubliny a povrch zmatní, otočíme. Druhá strana lívanečku trvá jen chviličku, hlídáme, aby se nám nespálil. Tak a to je vše. Jednoduché že? Teď si připravte na stůl hotové lívanečky a dobroty dle vašich chutí a snídaně může začít!

Co na to manžel: "Nejlepší lívance jsou ty, které vám k snídani připraví žena. Tyhle, ale vynikají banánovou příchutí a extra vláčností. Doplnil bych je nejméně o 2 litry javorového sirupu navrch."

Čtěte také

0 komentářů