Kuřecí stehna pečená se zeleninou

února 23, 2016

Pokud doma jíme maso, tak nejčastěji kuře, protože má širokou škálu využití a jeho úprava je celkem rychlá oproti jiným druhům mas, což oceňuji hlavně přes týden, kdy zrovna není času nazbyt. 
Snažím se kupovat hlavně farmářská kuřata a jeho části (myslím tím prsa, stehna, křídla, aj.). Chuť, vůně a velikost takového kuřete je rozdílná oproti tomu, co koupíte v běžné obchodní síti. Takže pokud máte možnost, tak určitě vyzkoušejte. 
Pokrm sám o sobě je bezlepkový, záleží pak na použité příloze (pro bezlepkáře doporučuji použít quinoi).  
Jako vždy si připravíme kuchyňské náčiní a to prkýnko, nůž, škrabku, vařečku, otvírák na konzervy, polévkovou lžíci, kuchyňské kleště, papírové utěrky, větší hrnec, zapékací mísu a alobal.

Náročnost: snadné
Doba přípravy: do 10 min + 50 minut pečení
Porcí: 4

Suroviny

  • 1 řapíkatý celer
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • 1 plechovka drcených rajčat 
  • 1 malá plechovka červených fazolí
  • 2 větší nebo 4 menší kuřecí stehna
  • sůl
  • pepř
  • 2 polévkové lžíce oleje (používám řepkový)
  • voda

Postup

Rozkrojíme mrkev a řapíkatý celer po délce na polovinu a nakrájíme je tak na 0.5 cm. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Otevřeme si plechovku rajčat a fazolí, z fazolí slijeme vodu. 
Kuřecí stehna opláchneme, osušíme papírovými utěrkami, osolíme a opepříme z obou stran. Rozpálíme hrnec s olejem a kuře do něj položíme kůží dolů. Opekáme jej do té doby, dokud není kůže zlatavá (trvá to tak 5 minut), poté kuře obrátíme na druhou stranu a opékáme opět dozlatova. 
Po opečení přendáme kuře do zapékací mísy (nebo pekáčku) a do hrnce nasypeme nakrájený řapíkatý celer, mrkev a jarní cibulku a opekáme také dozlatova. Po cca 5 minutách přidáme fazole, rajčata, vodu (nalijeme vodu do poloviny plechovky od rajčat, tím plechovku i vypláchneme), dle chuti sůl a pepř. Počkáme, až zeleninová směs začne vařit. Mezitím si zapneme troubu na 180°C. 
Zeleninovou směsí zalijeme kuřecí stehna v zapékací míse, zamícháme, přikryjeme alobalem (nebo víkem) a pečeme v troubě cca 35 minut zakryté a asi 15 minut odkryté. Během pečení občas promícháme a zkontrolujeme, jestli se nám nevypekla šťáva (pokud ano, přilijeme trochu vody, aby se nám to nepřipálilo). 
Jako přílohu jsme použili celozrnný kuskus. 

Čtěte také

0 komentářů