Bezlepková roláda z tapiokové mouky s jahodami

června 14, 2018

O tapioce neslyšíte na mém blogu poprvé. Již před časem jste si mohli z tapiokových perel připravit pudink - recept tu http://mlsyodlucy.blogspot.com/2016/03/tapiokovy-pudink.html . Dnes si připravíme roládu a to ne z perel, ale z mouky. 
Jen pro připomenutí, tapioka je škrob z kořene manioku, je to bezlepková surovina a má příznivý vliv na naše zdraví. Tapiokovou moukou se dá nahradit klasická pšeničná mouka, takže rozhodně mé experimentování s touto moukou nekončí. Co mě láká je nějaké to bezlepkové pečivo. 
Recept vznikl pro stránky https://vseopeceni.cz/, kde kromě receptů najdete i spousty zajímavostí, soutěží a dalšího.  


NÁROČNOST: střední
DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut + pečení a chlazení
MNOŽSTVÍ: 1 roláda
   
KUCHYŇSKÉ NÁČINÍ: kuchyňská váha, kuchyňský robot nebo ruční mixér, mísa na těsto a sníh, stěrka, prkénko, nůž, čajová lžička, mašlovačka, plech, pečicí papír, čistá utěrka a tác na hotovou roládu

SUROVINY 

Těsto
  • 5 vajec
  • 50 g třtinového moučkového cukru (lze použít i obyčejný)
  • 40 g tapiokové mouky 
Krém
  • 150 g zakysané smetany
  • 150 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 160 g jahod 
Na potření pečicího papíru 1 čajová lžička slunečnicového oleje

POSTUP

Zapněte troubu na 180°C, plech vyložte pečicím papírem a pomažte slunečnicovým olejem.
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a žloutky šlehejte s cukrem, dokud nevznikne nadýchaná směs.
Do žloutkové směsi po částech přisypávejte tapiokovou mouku. Jakmile je mouka zapracovaná, začněte opatrně ručně po částech vmíchávat do směsi tuhý sníh z bílků.
Hotové těsto vlijte na plech, rovnoměrně rozprostřete a dejte péct. Pečte do té doby, dokud není povrch těsta zlatavý.
Mezitím, co se těsto peče, postříkejte utěrku vodou, připravte krém a pokrájejte jahody. 
Krém připravíte tak, že ušleháte do tuha smetanu a poté do ní opatrně vmícháte zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem. 
Jahody očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. 
Když je piškot upečený, sundejte jej z plechu a přendejte na utěrku tak, abyste měli pečicí papír navrchu a piškot na utěrce. Sloupněte pečicí papír, piškot opatrně zarolujte spolu s utěrkou a nechte vychladnout.
Jakmile je piškot vychladlý, rozmotejte utěrku, potřete piškot krémem, posypte nakrájenými jahodami a zarolujte.
Hotovou roládu přendejte na tác a dejte alespoň na hodinu ztuhnout a rozležet do ledničky.

Čtěte také

2 komentářů

  1. Jelikož se v jídle musím hlídat, tak mě potěší každý takový recept, kde jsou bezlepkové suroviny. A přesně něco takového jsem hledala a našla, takže díky za tip. A budu samozřejmě jen a jen ráda za více bezlepkových receptů.

    OdpovědětVymazat