Rýže s mrkví a uzeným tofu
března 22, 2018
Pokud máte rádi bezmasá jídla, která jsou do 30-ti minut na stole, tak si myslím, že byste měli tento recept určitě vyzkoušet.
NÁROČNOST: velmi snadné
DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
MNOŽSTVÍ: 2 - 3 porce
KUCHYŇSKÉ NÁČINÍ: kuchyňská váha, odměrka, prkénko, nůž, čajová a polévková lžíce, hrnec s pokličkou vhodný do trouby, vařečka, pánev (nejlépe hluboká, já používám Wok), struhadlo a škrabka.
SUROVINY
Pečená rýže
- 150 g rýže (v suchém stavu)
- 2 polévkové lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 300 ml vody
Směs
- 100 g nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 balení uzeného tofu (180 g)
- 1 jarní cibulka (případně další na ozdobu)
- 1 čajová lžička ghí nebo 1 polévková lžíce oleje
- 1/2 čajové lžičky kari koření
- sůl
- čerstvě mletý pepř
POSTUP
Začněte s přípravou pečené rýže. Zapněte troubu na 180°C, na plotnu dejte rozpálit hrnec s olejem. Jakmile je olej rozpálený, vsypte rýži, kterou restujte tak dlouho, dokud většina zrníček
nezbělá.
Zalijte rýži vodou,
osolte, zamíchejte a nechejte na plotně tak 3 minuty povařit.
Přiklopte hrnec pokličkou a šoupněte do trouby na cca 15 minut péct. Hotovou rýži poznáte tak, že v hrnci není žádná voda, rýže je mírně lepkavá a dobrá na skus.
Mezitím co se peče rýže, tak si připravte směs. Mrkev oloupejte, omyjte a nahrubo nastrouhejte. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a tofu na menší kostičky.
Rozpalte pánev s olejem, přidejte nastrouhanou mrkev s tofu a restujte dozlatova (necelých 10 minut).
Poté osolte (raději méně, přisolit můžete vždy), přidejte kari, pepř, jarní cibulku a restujte společně další 3 minuty.
Mezitím zkontrolujte rýži. Pokud je hotová a směs také, přendejte rýži z hrnce na pánev, vše důkladně promíchejte a dle chuti dosolte.
A máte hotovo! Dle nálady a chuti můžete hotový pokrm ozdobit čerstvou jarní cibulkou.
0 komentářů