Rýže s mrkví a uzeným tofu

března 22, 2018



Pokud máte rádi bezmasá jídla, která jsou do 30-ti minut na stole, tak si myslím, že byste měli tento recept určitě vyzkoušet.

NÁROČNOST: velmi snadné 
DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
MNOŽSTVÍ: 2 - 3 porce
   
KUCHYŇSKÉ NÁČINÍ: kuchyňská váha, odměrka, prkénko, nůž, čajová a polévková lžíce, hrnec s pokličkou vhodný do trouby, vařečka, pánev (nejlépe hluboká, já používám Wok), struhadlo a škrabka.

SUROVINY

Pečená rýže

  • 150 g rýže (v suchém stavu)
  • 2 polévkové lžíce oleje (slunečnicový, řepkový)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 300 ml vody

Směs

  • 100 g nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 balení uzeného tofu (180 g)
  • 1 jarní cibulka (případně další na ozdobu)
  • 1 čajová lžička ghí nebo 1 polévková lžíce oleje
  • 1/2 čajové lžičky kari koření
  • sůl 
  • čerstvě mletý pepř

POSTUP

Začněte s přípravou pečené rýže. Zapněte troubu na 180°C, na plotnu dejte rozpálit hrnec s olejem. Jakmile je olej rozpálený, vsypte rýži, kterou restujte tak dlouho, dokud většina zrníček nezbělá. 
Zalijte rýži vodou, osolte, zamíchejte a nechejte na plotně tak 3 minuty povařit. 
Přiklopte hrnec pokličkou a šoupněte do trouby na cca 15 minut péct. Hotovou rýži poznáte tak, že v hrnci není žádná voda, rýže je mírně lepkavá a dobrá na skus. 
Mezitím co se peče rýže, tak si připravte směs. Mrkev oloupejte, omyjte a nahrubo nastrouhejte. Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a tofu na menší kostičky. 
Rozpalte pánev s olejem, přidejte nastrouhanou mrkev s tofu a restujte dozlatova (necelých 10 minut). 
Poté osolte (raději méně, přisolit můžete vždy), přidejte kari, pepř, jarní cibulku a restujte společně další 3 minuty. 
Mezitím zkontrolujte rýži. Pokud je hotová a směs také, přendejte rýži z hrnce na pánev, vše důkladně promíchejte a dle chuti dosolte. 
A máte hotovo! Dle nálady a chuti můžete hotový pokrm ozdobit čerstvou jarní cibulkou.

Čtěte také

0 komentářů