Pikantní brambory s jogurtem

července 16, 2017

Mám moc ráda nové brambory. Jsou plné chuti a můžete je konzumovat klidně i se slupkou. Tento recept je plný voňavého koření, které se rozhodně nebojte použít. Většinu koření koupíte v běžné obchodní síti nebo v prodejnách se zdravou výživou. Množství chilli v receptu není specifikováno, protože každé pálí jinak. Já jsem použila malinkou sušenou chilli papričku a příště by mi stačilo přidat i méně.  
Tento pokrm je brán jako samostaný hlavní chod. Můžete jej ale samozřejmě použít i jako přílohu, takže vám vystačí pro více osob. 

Náročnost: snadné
Doba přípravy:
40 minut
Počet porcí:


Kuchyňské náčiní: kuchyňská váha, hrnec, jídelní nůž, prkénko, nůž, mističky na koření, čajová lžička, hmoždíř (pokud máte např. celou chilli papričku nebo římský kmín), pánev, plochá vařečka.

Suroviny 

  • 750 g nových brambor - menších až středních, přibližně stejně velkých
  • sušené chilli dle chuti
  • 3/4 čajové lžičky hnědého hořčičného semínka
  • 1/4 čajové lžičky papriky
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy
  • 1 čajová lžička mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru 
  • sůl
  • 1 čajová lžička ghi nebo 1 polévková lžíce oleje
  • 1 řecký jogurt (150 g)
  • hrst nakrájené hladkolisté petržele + na ozdobu

Postup

Uvařte si brambory tzv. "na loupačku". Omyjte brambory, dejte do hrnce, zalijte studenou vodou tak, aby byly pod vodou a dejte vařit. Vařte do té doby, dokud nejdou brambory lehce propíchnou vidličkou, ale ještě nejsou rozvařené. 
Když jsou brambory hotové, slijte horkou vodu a napusťte na ně několikrát studenou vodu. Jakmile to půjde, oloupejte brambory jídelním nožem. 
Rozkrájejte brambory na poloviny, pokud jsou větší, tak na čtvrtiny.
V pánvi si rozehřejte ghi nebo olej, přidejte hnědé hořčičné semínko, mletý římský kmín a promíchejte. Jakmile začnou hořčičná semínka praskat a vyskakovat, tak přidejte zázvor, kurkumu, papriku, chilli a chvilku společně za stálého míchání orestujte. 
Přidejte brambory, promíchejte, osolte a společně za stálého míchání opékejte dokud se brambory neopečou a neobalí kořením.
Vypněte sporák a vmíchejte do hotových brambor jogurt a hrst petržele. Ochutnejte, v případě potřeby dosolte, přijdete chilli a můžete podávat.

Čtěte také

0 komentářů