Koláč s lesním ovocem a drobenkou

ledna 24, 2016


Koláč s drobenkou je celkem klasika, která však rozhodně nikoho neurazí. Jeho výhodou je to, že můžete upotřebit zmražené ovoce, které máte ještě od léta v mrazáku. Navíc i jeho příprava je bleskurychlá, do méně než 15 minut může být v troubě a to bez zbytečného vážení, protože světe div se, stačí nám pouze kelímek od jogurtu, který je také jednou z hlavních surovin. 
Takže připravit mísu (větší, menší), vařečku, lžičku, nůž, formu na koláč o průměru 24 cm, pečicí papír a jde se na věc!

Náročnost: velmi snadné
Doba přípravy: do 15 min.
Doba pečení: cca 45 min.
Porcí: 8

Suroviny
  • 150 g (1 kelímek) bílého 10% jogurtu 
  • 1 a 1/2 kelímku od jogurtu polohrubé mouky
  • 1/2 kelímku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 rovná čajová lžička kypřicího prášku (1/2 sáčku kypřicího prášku)
  • 250 g lesního ovoce (lze použít i meruňky, borůvky, jahody, ostružiny, maliny)
  • 1 cm másla
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 3 polévkové lžíce hrubé mouky


Postup

Do mísy dáme jogurt, prázdný kelímek umyjeme, utřeme. Poté do mísy k jogurtu přidáme zbývající suroviny na těsto a to polohrubou mouku, třinový cukr, vejce a kypřicí prášek. Vše vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Mísu s těstem dáme stranou. Zapneme si troubu přibližně na 170°C.
Nyní se vrhnem na přípravu drobenky. Připravíme si mísu, do které dáme máslo, třtinový cukr a hrubou mouku. Z těchto surovin vypracujeme pomocí prstů drobenku.
A už se blížíme do finále. Formu na koláč vyložíme pečicím papírem, na který rozprostřeme těsto, na těsto rovnoměrně rozvrstvíme ovoce (jeli potřeba více ovoce, tak přidáme), celé to posypeme drobenkou a šup s tím do trouby! Během pečení koláč občas zkontrolujeme. To, jak je koláč hotov poznáme podle barvy a toho, zdali nám na zapíchnuté špejli ulpí těsto. Pokud je koláč pěkně vybarvený a špejle čistá, můžeme koláč z trouby vyndat.

Co na to manžel: "Snědl jsem ho třičtvrtě sám, vylepšil zakysanou smetanou v domnění, že jde o bílý jogurt. Skvělá svačina do práce!"


Čtěte také

2 komentářů

  1. Nízký koláč, ale když použijete hodně ovoce, je dobrý. Partnerovi chutnal tak moc, že mi řekl, ať si recept uložím.

    OdpovědětVymazat